Korhola suree Pakistanin vähemmistöministerin murhaa ”Bhattin rohkeus vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustamisessa hakee vertaistaan”

1.3.2011

Bryssel, 2. maaliskuuta 2011

Tänä aamuna saimme kuulla surullisen viestin Pakistanista: vähemmistöministeri Shahbaz Bhatti oli ammuttu matkallaan töihin Islamabadissa. Pakistanin historian ensimmäinen kristitty ministeri Bhatti vaati aktiivisesti Pakistanin jumalanpilkkalain uudistamista, minkä vuoksi hän oli saanut useita tappouhkauksia.

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) on tehnyt jo vuosien ajan aktiivisesti työtä Pakistanin vähemmistöjen aseman parantamiseksi. Shahbaz Bhatti oli hänen henkilökohtainen ystävänsä. Korhola tapasi Bhattin viimeisen kerran helmikuussa Obaman rukousaamiaisella Washingtonissa. Korhola suree syvästi Bhattin murhaa.

"Benazir Bhuttoa ja Bhattia yhdisti uskomaton rohkeus suullisesti ja näkyvästi kritisoida Pakistanin jumalanpilkkalakeja sekä sitä tapaa, jolla ääriryhmät käyttävät niitä hyväkseen. Olen äärettömän pahoillani siitä, että myös Bhattin kohtalona oli joutua ääriryhmien murhanhimon kohteeksi, ja ettei enempää voitu tehdä murhan estämiseksi, vaikka tappouhkauksia sateli useita päivässä", Korhola suree.

Korhola on laatinut kolme Pakistanin vähemmistöjen oikeuksia koskevaa päätöslauselmaa, joista viimeisen Euroopan parlamentti hyväksyi tammikuun täysistunnossaan, hieman kuvernööri Salman Taseerin murhan jälkeen. Viime toukokuussa hyväksytyn päätöslauselman aikaan Bhatti myös vieraili Euroopan parlamentissa Korholan kutsusta.

Korholan mukaan Pakistan on avainasemassa taistelussa terrorismia vastaan ja siihen liittyvän uskonnollisen fundamentalismin kitkemisessä. Pakistanissa on tehty useita parannuksia, kuten vähemmistöministerin viran luominen. Bhatti on ajanut kahdessa vuodessa läpi useita uudistuksia.

Haasteita kuitenkin riittää esimerkiksi jumalanpilkkalain väärinkäytössä. Uskonnolliset vähemmistöt ovat edelleen Pakistanissa erityisen huonossa oikeudellisessa asemassa ja monenlaisen syrjinnän kohteena. Korhola johtaa myös uskonnonvapauteen ja vähemmistöjen oikeuksiin keskittynyttä ihmisoikeusjärjestöä First Step Forumia.

EPP-ryhmän tiedote Bhattin vierailusta viime toukokuussa:

www.eppgroup.eu/press/showpr.asp?prcontroldoctypeid=1&prcontrolid=9386&prcontentid=16120&prcontentlg=en

Lisätietoja:
Eija-Riitta Korhola, gsm 040-536 0326
Poliittinen avustaja Outi Teiskonlahti, gsm +32-475-905 687

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *