Iran ja erityisesti Nasrin Sotoudehin tapaus

19.1.2011

Arvoisa puhemies, aktiivisten ihmisoikeuspuolustajien tilanne Iranissa käy yhä hankalammaksi. Lisäksi saamme lukea kasvavasta kuolemaantuomittujen määrästä. Aikaisemmin kiireellisiin päätöslauselmiimme noussut Alankomaiden kansalainen Zahra Bahrami tuomittiin kuolemaan ja hänen asianajajansa Nasrin Sotoudeh sai 11 vuoden vankeustuomion "kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta".

Kuten tiedämme, Iranin oikeuslaitosta leimaa syvä epäoikeudenmukaisuuden ja läpinäkyvyyden puute. Siksi on tärkeää, että unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ei päästä maata liian helpolla, vaan jatkaa ihmisoikeuskysymysten esiin nostamista suhteissa Iraniin. Vähimmäisvaatimuksina listattakoon ihmisoikeusjuristi Sotoudehin sekä muiden mielipidevankien välitön ja ehdoton vapauttaminen, Bahramin kuolemantuomion uudelleen harkinta ja Alankomaiden viranomaisten päästäminen mukaan käsittelyyn sekä Punaisen ristin edustajien päästäminen vankitapaamisiin ja ihmisoikeusjärjestöjen päästäminen maahan arvioimaan tilannetta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *