Vihreiden toimeenpano-osasto?

2.9.2010

Vihreitä on pitkään haukuttu Kokoomuksen puisto-osastoksi. Hetkeäkään en ole uskonut siihen. Pikemminkin pelkään, että Kokoomus ja koko hallitus on nykyään vihreiden toimeenpano-osasto ja poliittinen hauislihas.

Vai mitä olisi ajateltava energiaveroesityksestä, jota ylpeillen vihreäksi verouudistukseksi kutsutaan? Vuosia energia- ja ilmastopolitiikkaa seuranneena en voi kuin ihmetellä. Siinä ei lyödä korville ainoastaan taloutta – myös ympäristön kannalta kyseessä on ilmiselvä tappio, mikä vihreälle politiikalle tyypillistä onkin.

Näennäisesti uudistus on perusteltu. Energiaverotusta piti muuttaa niin, että ilmastolle haitallisten polttoaineiden käyttö tulee kalliimmaksi kuin uusiutuvien. Periaatteessa oikein.

Käytännössä ei. Seuraukset olisi pitänyt ymmärtää, ennen kuin hallitus nielaisee vihreän ilmastokliseen. Vasta kokonaisuus ratkaisee, onko uudistus oikeasti hyvä.

Nyt se ei sitä valitettavasti ole, monestakin syystä.

Se rankaisee kaukolämpöä, joka energiatehokkaana sähkön ja lämmön yhteistuotannon muotona edustaa ympäristöajattelun huippua maailmassa. Päästöjen rajoittaminen on tehokkaampaa kuin rakennuskohtaisessa lämmityksessä. Esitys voi johtaa jopa 20 prosentin hinnankorotuspaineisiin kaukolämpöyhtiöissä, mikä puolestaan voi aiheuttaa asuinkiinteistöissä asiakaspaon kaukolämmöstä – todennäköisesti huonompiin ratkaisuihin. Kaukolämmössä polttoaineen energia pystytään hyödyntämään lähes 90-prosenttisesti, kun erillistuotannossa hyöty on alle 50 prosenttia. Outoa kyllä, päätös voi lisätä myös kivihiilen käyttöä.

Se sortaa vähätuloisia kohtuuttoman paljon. Energiavero on luonteeltaan tasavero, jossa maksukyky ei tule otetuksi huomioon. Viidenneksen hinnannousu lämmityslaskussa kirvelee lähiöiden asukkaita varmasti.

Veroratkaisuilla hallitus lyö metsäteollisuuden kilpailukykyä tilanteessa, jossa se olisi juuri nousemassa jaloilleen: se vaikeuttaa puun jalostamisen edellytyksiä ja luo painetta puun suoralle polttamiselle. Puun ohjautuminen suoraan polttoon on raaka-aineen tuhlausta ja ympäristön kannalta vahinko. Tämä tietää myös työpaikkojen ulosliputtamista. Olin itse Kokoomuksen hallitusneuvottelijana torjumassa näitä uhkakuvia energia- ja ilmastopakettiin. Siltä tieltä on lähdetty pahaan luisuun.

Outoa on myös, että isku osuu juuri ympäristöystävällisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin. Jätteiden hyötykäytön kustannukset muun muassa nousevat. Kenen etu se on – muuta kuin dogmaattisten vihreiden, jotka ovat aina vastustaneet jätteen energiahyötykäyttöä periaatteellisena tuhmelointina?

Pahinta kuitenkin on uudistusten vaikutus ihmisten terveyteen – kokonaisuudesta on unohdettu tehdä IVA, ihmisvaikutusten arviointi. Kivihiiltäkin enemmän päästävä puu on risupaketissa nostettu erityisasemaan, koska sen CO2-päästöille on uusiutuvana annettu laskennallinen nolla. Laskutoimitus ei silti käytännössä päde: poltto tuottaa ilmaan kasvihuonekaasuja, jos puuta käytetään nopeammin kuin uutta kasvaa tilalle. Lisäksi tulevat ilmanlaatua pilaavat pienhiukkaset, jotka tappavat ja sairastuttavat enemmän kuin liikenneonnettomuudet. Näiden ilmastotalkoiden on arvioitu kaksinkertaistavan hiukkaskuolemat, mikäli pientalokohtaiseen puulämmitykseen kannustetaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan pelkästään puun pienpoltto Suomessa aiheuttaa 250 kuolemaa vuosittain, ja siksi THL varoittaa lisäämästä sitä.

Miten tässä näin on käynyt? En keksi muuta selitystä: väärää, vihreää politiikkaa. Sille on ominaista kokonaisuudesta irrotettu sektoriajattelu, keinojen fundamentalismi, nimellinen hurskaus, näytösluonteisuus, symboliset uroteot. Kaikki menee pieleen mutta kansainvälisissä kokouksissa on kiva patsastella vihreästä verostamme.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *