Kenia: laiminlyönti pidättää Sudanin presidentti Omar al-Bashir

8.9.2010

Arvoisa puhemies,

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC:n) jäsenenä on pidettävä kiinni siitä että sitoutuu velvollisuuksiinsa ja kansainväliseen oikeuteen. Näistä periaatteista välittämättä Kenia seurasi elokuussa Tsadin esimerkkiä uhmatessaan tuomioistuimen määräystä pidättää Sudanin presidentti Omar Al-Bashir, jota syytetään mm. sotarikoksista ja kansanmurhasta.

Tilanne on arka ja taustalla painaa niin mennyt kuin tuleva. Naapurimaat priorisoivat hyviä välejä Sudaniin jopa kansainvälisen oikeuden kustannuksella. Samalla Darfurin konfliktin miljoonat uhrit ansaitsevat oikeutta ja lievitystä kärsimyksiinsä. Lisäksi vuonna 2005 solmitun rauhansopimuksen toteutuksessa seuraa tärkeä vaihe: tammikuinen äänestys Etelä-Sudanin itsehallinnosta.

Mitä ikinä kansanäänestys tuokaan tullessaan, levottomuuksilta on hankala välttyä. Darfurin laajuisen katastrofin toistuminen saattaa olla mahdollista estää järkevällä avulla.

Siksi haluan nyt, Kenian päätöksen kritisoimisen yhteydessä, peräänkuuluttaa nykyistä suurempaa rooliamme Sudanissa. Meidän tulee osoittaa, että EU tukee vahvasti ja konkreettisesti rauhansopimuksen täytäntöönpanoa. Sen myötä EU:n tulee myös sitoutua vaalitarkkailuun tammikuisessa kansanäänestyksessä aina äänestäjien rekisteröinnistä ääntenlaskennan loppumetreille saakka sekä varautua Etelä-Sudanin poikkeustilaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *