Israelin sotilasoperaatio ja Gazan saarto

15.6.2010

Arvoisa puhemies,
Salissa on kiihkoa, ymmärrettävästi. Gazan avustuslaivaisku on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta muutamat faktat olisi syytä todeta kiihkottomasti.

Merisaarto ei ole kansainvälisen oikeuden vastainen. Taustalla ovat viikoittaiset hyökkäykset Israeliin. Yksikään EU:n jäsenmaa ei hyväksyisi vastaavaa. Aseita on toimitettu Gazaan sekä maitse että meritse, muun muassa Iranista. Perusteet pitää Gazaa vihollisalueena ovat olemassa, ja merisaarron laillisuutta koskevat kansainvälisen oikeuden ehdot täyttyvät. Paitsi yhdessä kohdin: San Remon merisotatoimia koskevassa sopimuksessa kielletään merisaarron käyttäminen siviiliväestön näännyttämiseen.

Tässä kohden Israel itse on tarjonnut ratkaisua. Se halusi avustustarvikkeet Ashdodin satamaan, mistä ne kuljetettaisiin Gazaan, kun aseiden mahdollisuus on eliminoitu. Vaatimus on kohtuullinen, kun takana on kaksikin laitonta ohjusten salakuljetusyritystä meriteitse.

Kysymys on, voitiinko väkivaltaa välttää. Siteeraan suomalaista Lähi-idän sotilasasiantuntijaa: "Tapahtumasta otetusta kuvamateriaalista näkyy selvästi, kuinka useat kymmenet kepein, tangoin, puukoin ja raskain esinein varustautuneet aktivistit kävivät yksitellen köyttä pitkin laskeutuvien kommandojen kimppuun. Ensimmäiseksi laskeutuneista kuudesta israelilaissotilaasta ainakin kaksi menetti tajuntansa hakkaamisen seurauksena, kahta ammuttiin luultavasti tainnutetuilta sotilailta otetuilla pistooleilla ja kaksi pelastautui puukotettuina sekä varusteensa menettäneinä hyppäämällä mereen. IDF:n esittämästä video- ja audiomateriaalista voi päätellä, että kommandot avasivat tulen aktivisteja vastaan tämän jälkeen. Nämä vaiheet ovat kuitenkin vielä epäselviä: Kuka ampui, milloin ja millä aseilla?"

Vasta tosiasioiden pohjalta voidaan vetää oikeudenmukaisia johtopäätöksiä. Teemmekö sen?

(suomlalaisasiantuntijan koko lausunto löytyy Suomen Kuvalehdestä: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/gazan-laivaisku-israelin-tiedustelu-teki-virheen-ja-aktivistit-suunnittelivat-taistelua-lue-analyysi-tapahtumista)

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *