Korhola kutsui Pakistanin vähemmistöministerin Euroopan parlamenttiin

16.5.2010

MEP Eija-Riitta Korhola on laatinut Pakistanin vähemmistöjen oikeuksia koskevan päätöslauselman, josta parlamentti keskustelee ja äänestää täysistunnossaan torstaina. Korhola on myös kutsunut Pakistanin vähemmistöministeri Shahbaz Bhattin parlamenttiin tapaamaan keskustaoikeisto -ryhmää EPP:tä.

Pakistan on avainasemassa taistelussa terrorismia vastaan ja siihen liittyvän uskonnollisen fundamentalismin kitkemisessä. Parlamentti laati viimeksi Pakistanin ihmisoikeustilannetta koskevan päätöslauselman vuonna 2007 Korholan vierailtua maassa ja pyydettyä asian nopeaa nostamista agendalle.

Useita parannuksia on tehty. Yhtenä tärkeimmistä Korhola pitää vähemmistöministerin viran luomista. Vähemmistöministeriksi nimitetty Shahbaz Bhatti on Pakistanin historian ensimmäinen ei-muslimi ministeri.

Bhatti on ajanut kahdessa vuodessa läpi useita uudistuksia, kuten mm. kiintiöt julkisen sektorin työpaikoissa ja senaatissa, ei-muslimienkin juhlapäivien julkinen tunnustaminen, sekä perustanut ns. paikallistason kansalaiskomiteoita, joiden päämäärä on uskonnollisten jännitteiden lieventäminen. Kyseinen konsepti on saanut myös paavin ja Canteburyn arkkipiispan taakseen ja leviää vauhdilla.

"Pidän kiinnostavana Pakistanin nykyhallituksen tunnustusta, ettei aseellinen terrorismin vastainen sota tehoa tilanteessa, jossa asenteiden tulisi muuttua. Onkin viisasta etsiä keinoja, jotka linkittyvät pikemminkin terrorismin syiden vastaiseen sotaan", Korhola kiittää.

Haasteita kuitenkin riittää esimerkiksi jumalanpilkkalain väärinkäytössä. Uskonnolliset vähemmistöt ovat edelleen Pakistanissa erityisen huonossa oikeudellisessa asemassa ja monenlaisen syrjinnän kohteena.

Korhola tapasi Pakistanin presidentin, pääministerin ja useita muita ministereitä vierailullaan vuoden 2009 lopulla. Hän vetää uskonnonvapauteen ja vähemmistöjen oikeuksiin keskittynyttä ihmisoikeusjärjestöä First Step Forumia ja pitää kyseisten oikeuksien tilannetta hyvänä "ihmisoikeus-indikaattorina", joka testaa samalla sanan- ja kokoontumisenvapautta, yksilön kunnioittamista ja suvaitsevaisuutta, sekä demokratiakehityksen ja oikeusvaltion tasoa.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola +358.405360326
Poliittinen avustaja, Outi Teiskonlahti +32.47.5905687

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *