Stasin vankilassa

18.11.2009

Tässä blogissa kerron Stasin vankilasta, jossa EPP-ryhmän johto vieraili Berliinin muurin murtumisen 20-vuotisjuhlallisuuksien merkeissä. Kuvat kuvateksteineen löytyvät artikkelin lopusta.

Berliinissä sijaitseva Hohenschönhausenin tutkintavankila kuvaa hyvin koko 44 vuotta kestänyttä kommunistidiktatuurin historiaa Itä-Saksassa. Toisen maailmansodan jälkeen Hohenshönhausen palveli neuvostovallan päävankilana. Viisikymmentäluvulla Itä-Saksan salainen poliisi otti tilat haltuunsa, ja vuoteen 1990 asti se oli Itä-Saksan valtion turvallisuusministeriön Stasin päävankila ja kattavan valvontajärjestelmän komentokeskus.

Stasi, kommunistipuolueen ”miekka ja kilpi”, totisesti valvoi. Sillä oli 91 000 täysiaikaista työntekijää ja 189 000 epävirallista yhteyshenkilöä ja 17 vankilaa, joita johdettiin Hohenschönhausenista käsin.

Neuvostoaikaan laitos, joka oli aiemmin toiminut ruokavarastona, oli kuuluisa huonoista olosuhteistaan. Vankeja pidettiin ahtaissa oloissa, kellarimaisia tehdastiloja ei lämmitetty, ruokaa oli riittämättömästi ja hygienia olematonta.
Stasin valvonnassa fyysinen kidutus muuttui psykologiseksi. Nyt vankeja ei piinattu ahtaudella, ja kuivaa leipääkin sai syödä rajoituksetta. Rangaistus perustui täydelliseen eristämiseen muusta maailmasta, kertoi oppaamme, joka oli viettänyt nuorena miehenä Hohenschönhausenissa 7 vuotta, rikoksena ”maailmanrauhan vastainen toiminta”. Nyt hän oli eläkkeellä oleva psykologi, joka analysoi havainnollisesti miltä eristäminen tuntui.

Se alkoi jo pidätyksen yhteydessä. Vangit kuljetettiin paikalle autoissa, jotka oli usein naamioitu elintarvikekuljetukseksi. Autossa oli erillisiä lokeroita, joihin vangit pantiin silmät sidottuina, puhua ei saanut, eikä tietoa määräpaikasta ollut. Itse asiassa ketään toista vankia ei koskaan voinut nähdä, vain kuulustelijat ja vanginvartijat.

Sellissä oltiin yksin, ja koskaan vankia ei puhuteltu nimeltä. Vartija saattoi sanoa ”Warten Sie hier” (odottakaa tässä) tai ”Schlafen Sie nicht” (älkää nukkuko), mutta mitään keskusteluja ei saanut käydä. Kun vankia kuljetettiin käytävällä, pidettiin huolta ettei muita vankeja ollut näkyvillä. Sama koski ulkoilua, joka tapahtui noin 4-6 neliön muurein rajatussa tilassa, josta näkyi vain taivas ja tornissa tarkkaileva aseistettu vartija.

Oppaamme kertoi, että yksinäisyys oli piinallista. Sellissä ei ollut mitään. Henkilökohtaisia tavaroita ei saanut pitää, kuvia tai kirjoja ei ollut, ei myöskään paperia tai kynää. Ainoa tehtävä oli istua sängyllä, seinään nojaaminen oli ankarasti kielletty. Laulaa tai puhua ei saanut. Hän käytti kuukaudet ja vuodet matemaattisten ongelmien ratkaisuun sekä Shakespearen sonettien muisteluun. Yksinäisyys oli lopulta niin suuri, että vanki kertoi alkaneensa haaveilla fyysisestä väkivallasta: kun joku edes löisi, ja saisi tuntea toisen ihmisen kosketuksen, merkin inhimillisyydestä.

Kun hänet monen kuukauden odotuksen – ”vai olivatko ne vuosia, mehän kadotimme ajantajun” – jälkeen noudettiin kuulusteltavaksi, hän alkoi itkeä kuullessaan nimensä sanottavan ääneen: ”Minulla oli nimi, jolla minua puhutetiin! Minulla oli identiteetti. Minä olin joku!”

Matkan kohokohtiin kuului vierailu Itä-Berliinin puolella Stasin Hohenshönhausenin vankilassa, joka oli alunperin neuvostoliittolaisten perustama.
DDR:n valtionturvallisuusministeriön entinen tutkintavankila
Vankilan piha-aluetta – tälle ei kuitenkaan vankeja päästetty. Heidän ulkoilumahdollisuutensa olivat huomattavasti pienemmät.
Valkotukkainen herrasmies (oik) on psykologi, joka itse vietti aikoinaan vankilassa poliittisena vankina 7 vuotta eämästään. Hän toimi oppaana ryhmällemme. Vieressä romanialainen piispa ja nykyinen meppikollegani László Tőkés, joka myös on saanut kärsiä poliittista vainoa vakaumuksensa vuoksi.
Oppaamme kertoi, että vankeuden idea oli täydellinen eristäminen. Jokainen vanki Stasin systeemissä jätettiin täysin yksin. Koskaan ketään toista vankitoveria ei saanut nähdä.
Vankilan käytäviä. Neuvostoliittolaiset tekivät tästä rakennuksesta, joka toimi aiemmin elintarvikevarastona, vankilan. Myöhemmin se tuli Itä-Saksan turvallisuuspalvelun Stasin käyttöön.
Tässä sellissä on yksi asia ylellisyyttä: se on päivänvalon puolella. Käytävän toisella puolella ovat ikkunattomat sellit.
Sellin kurkistusluukku, vangin puolelta.
Neuvostoaikoina vangit eivät olleet yksin vaan selleissä oli ahdasta ja hygienia olematon. Tässä sellissä alustalla nukkui 12-15 ihmistä. Jos yksi kääntyi, kaikkien piti tehdä se.
Nyt oppaamme esittelee oman sellinsä.
Päiväsaikaan sängyllä piti istua koko ajan. Seinään ei saanut nojata, sellissa ei saanut turhaan nousta tai liikkua. Ei kirjoja, ei paperia eikä kynää. Vain paikallaan oloa. Illalla ovesta heitettiin huopa, ja patjattomalla puualustalla sai nukkua. Oppaamme kertoi vankeusaikoinaan ratkoneensa matemaattisia ongelmia ja kertailleensa Shakespearen sonetteja.
”Kun kukaan ei puhutellut nimeltä, kun kukaan ei puhunut, kun ei tiennyt päivää, aikaa, ei sijaintiaan, ei mitään, alkoi haaveilla että joku edes löisi: saisi inhimillisen kosketuksen.”
Sellin sänky ja vessa
Vesitippakidutushuone
Opas esittelee erikoisinta selliä, josta nyt puuttuvat ovet. Siinä mahtui vain seisomaan, ja vain alle 165-senttiset suorana. Se on näin kapea, vain väliseinän levyinen.

Opas havainnollistaa kuinka vastatullutta kuulustetltiin. ”Vankina” Liettuan ex-presidentti, nykyinen meppikollegamme Vitautas Landsbergis.
Joka kuulusteluhuoneessa oli tietenkin Honeckerin kuva.
Vankien ulkoiluhuone – täälläkin yksin. Vain taivas näkyi, ei mitään elävää kasvillisuutta. Tämä kyseinen tila on poikkeukseksellisen suuri, siinä on yhdistetty kaksi selliä.
Fyysistä kidutusta ei Stasin aikoina ollut – rangaistus oli psykologinen: koko ajan yksin eikä kukaan puhutellut eikä saanut tehdä mitään. Opas kertoi, että kun monen kuukauden yksinäisyyden jälkeen häntä kuulusteltiin nimeltä mainiten, hän alkoi itkeä: ”Olin jollekulle joku, minulla oli nimi!”
Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *