Ei hyvä päivä ilmastotieteelle

19.11.2009

Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen, uutisoi Verkkouutiset tänään ensimmäisten medioiden joukossa uutista, josta kohutaan maailmalla niin, että jotkut nettisaitit ovat täysin jumissa. East Anglian yliopiston Ilmastotutkimuksen yksikköön on tehty tietomurto, ja maailmalle on levinnyt joukko sähköpostiaineistoa, joka viittaa siihen että ilmaston lämpenemistä koskevaa dataa on tietoisesti haluttu muokata. Laitoksen johtaja tohtori Phil Jones on vahvistanut tietomurron.

Tilanne on hämmentävä. Virallinen media tuntuu olevan asiasta varsin vaitonainen, mikä voi osin johtua siitäkin että kiusalliset tiedot on saatu laittomasti. Kaikki viittaa siihen, että vuotaneet viestit ovat autenttisia.

Phil Jones on maailman johtavia ilmastotutkijoita ja IPCC:n leading author, ilmastoraportin johtavia kirjoittajia. Nimenomaan Jonesin omaa sähköpostikirjeenvaihtoa on vuotanut eikä tilanne ole missään nimessä ongelmaton. Jotkut sanavalinnat ja käydyt keskustelut antavat mielikuvan jostakin muusta kuin objektiivisesta ja puolueettomasta tutkimuksesta ja tieteenharjoittamisesta. Keskustelua käyvät miehet, joilla on missio: ilmastonmuutos on todistettava, olkoonkin että se vaatii tulosten sorvaamista.

Tunnen itsekin Jonesin henkilökohtaisesti ja olen hämmentynyt. Kutsuimme hänet yhdeksi asiantuntijaksi, kun tein ilmastonmuutosta käsittelevää raporttia EPP-puolueelle. Puolisoni, joka luki viestejä, tunsi kaikki asianosaiset ja tunnisti keskustelunaiheet – viestit vaikuttivat aidoilta.

Tämä ei ole hyvä päivä ilmastotieteelle. Meiltä poliitikoilta menee pohja pois, jos tiedemiehet joiden tutkimuksiin olemme nojanneet, osoittautuvat poliitikoiksi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *