1 yötä vaaleihin: Voisiko vaalit yhdistää?

5.6.2009

Viiden vuoden kuluttua kesäkuussa 2014 on seuraavat eurovaalit. Eduskuntavaalien vuoro on maaliskuussa 2011, ja uudelleen 2015. Ehdotan, että nuo vaalit siirrettäisiin kesäkuuhun 2014, ja eduskunnan vaalikautta pidennettäisiin samalla neljästä vuodesta viiteen.

Selviäisimme monesta hankaluudesta.

Eduskuntavaaleja ei tarvitsisi käydä surkeassa säässä, viimassa ja rännässä. Poliittiseen kampanjointiin saataisiin tervetullutta letkeyttä ja aurinkoista keskustelua.

Syyttely paikoilla vehkeilystä ja poliittisesta turismista loppuisi, kun ehdokas ei voisi risteillä kahden vaihtoehdon välillä vaan hänen pitäisi päättää mihin pyrkii.

Eurovaalien äänestysprosentti nousisi ja EU-asiat tulisivat poliittiseen keskusteluun. Se toisi EU-edustajat samalle viivalle ministerien kanssa, mikä oikein onkin.

Järjestely takaisi, että eduskuntavaalien yhteydessä todella keskusteltaisiin Eurooppa-kysymyksistä, mikä oikein onkin. Valitaanhan hallitus, joka johtaa maan EU-politiikkaa ja edustaa Suomea ministerineuvostossa.

Järjestely mahdollistaisi, että kansalaisille hahmottuisivat selkeämmin EU:n ja jäsenmaiden toimivallan rajat sekä niiden yhteys toisiinsa.

Ongelmiakin seuraisi, mutta ne ovat ratkaistavissa. Puoluetoiminta vetelöityisi, kun vaaleja ei olisi tuhkatiheään. Toisaalta se voisi samasta syystä jäntevöityäkin, kun olisi aikaa pohtia ideologista linjaa eikä vain säntäillä kampanjasta toiseen.

Eurovaalit voisivat jäädä huomiossa eduskuntavaalien varjoon ja mepit voisivat olla entistä mitättömämmässä roolissa. Toisaalta, voisiko enää syrjemmässä olla, ellei oteta huomioon eurovaaliaikaa, jolloin saamme oman viidentoista päivän julkisuutemme.

Mitä ajattelette?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *