Parlamentin äänestys toi Suomelle merkittävän torjuntavoiton rahapelikysymyksissä

9.3.2009

Suomelle merkittävä voitto rahapelikysymyksissä

Parlamentti äänesti tänään online-rahapelien integriteettiä koskevasta mietinnöstä, joka hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä. Sisämarkkina ja kuluttajansuojavaliokunnan varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola on toiminut mietinnössä ryhmänsä EPP-ED:n raportöörinä.

Korhola on erittäin tyytyväinen äänestystulokseen, joka kertoo että selkeä enemmistö parlamentin edustajista haluaa säilyttää nykyiset rahapelipolitiikkaa koskevat kansalliset lait, eikä korvata niitä pelkällä ohjesäännöstöllä, joka tarjoaisi huomattavasti heikomman kuluttajansuojan. "Äänestystulos on merkittävä voitto Suomelle, sillä alkuasetelma haastoi jälleen kerran kansallisen oikeuden päättää rahapelipolitiikasta", Korhola toteaa. Tulos ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei markkinoita saisi vapauttaa, vaan ainoastaan että se on tehtävä jäsenmaan omilla ehdoilla -ei ulkoapäin tulevalla pakolla. Osa EU-maista onkin vapauttanut, tai vapauttamassa esim. urheiluvedonlyönnin ja/tai joitain ns. taitopelejä.

EU-maista Britannia ja Malta ovat jo kauan olleet voimakkaasti ajamassa yhteisiin sisämarkkinoihin vedoten rahapelitoiminnan vapauttamista sekä EU-tason ohjesäännöstöä, jota noudattavat yritykset saisivat vapaasti toimia EU-alueella. Monet muut jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, ovat taas halunneet pitää kiinni oikeudestaan yleishyödyllisiin monopoliratkaisuihin. "Nyt sopiva sauma käytäntöjen muuttamiseen nähtiin online-pelaamisen haastamisena vedoten netin kontrolloimisen hankaluuteen. Sen avulla olisi vähitellen pyritty koko rahapelimarkkinoiden Euroopan laajuiseen vapauttamiseen." Liberalisointia ajavat edustajat jättivät myös oman vaihtoehtoisen päätöslauselmansa, jonka parlamentin äänestys tänään kaatoi.

Korhola puolusti avoimesti mallia, jota on toteutettu mm. Suomessa ja jonka merkittävyydestä maassamme vallitsee poliittinen konsensus puolueiden kesken. "Rahapeleihin liittyy paljon riskejä; sosiaalisia ongelmia ja rikollisuutta. Yksikään viranomainen ei pystyisi kontrolloimaan internetissä tapahtuvaa pelaamista koko Euroopan laajuisesti. Useat tutkimukset myös osoittavat internetin moninkertaistavan rahapelien riskit", Korhola sanoo. "Riskien ja ongelmien tähden rahapelaamista ei voida mielestäni käsitellä kuin mitä tahansa liiketoimintaa. Siksipä markkinoiden vapauttaminen juuri riskialttiimmasta päästä olisi suorastaan typerää."

Suomessa rahapelitoiminta tuottaa yhteensä noin miljardi euroa vuodessa taiteelle, tieteelle, kulttuurille, nuorisotyölle ja urheilulle. Tuhannet kansalaisjärjestöt hyötyvät siitä, kuten myös jokainen liikuntatiloista, elokuvista, oopperasta tai muusta kulttuurista nauttiva suomalainen. Sama pätee useissa muissakin Euroopan maissa, ja rahapelit ovat EU:n laajuisesti urheilujärjestöjen ja etenkin ruohonjuuritason urheilutoiminnan suurin tulonlähde.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *