EU:n perusoikeudet STADIN SLANGILLA

9.3.2009

Stadin slangi

1. artikla
Ihmisarvo
Kellään ei oo mitään jakoo toisen ihmisarvoon. Se ansaitsee kaiken rispektin ja sitä tarvii suojella.

2. artikla
Oikeus elämään
Homman idis on siinä, et jokanen saa elää. Ketään ei saa dumaa delaan eikä alkaa sitä mestaan.

10. artikla
Ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus

Sä saat funtsii, kelaa ja uskoo mitä sä ikinä tahdot. Näis jutuissa sä voit vendaa sun rotsii nii monta kertaa ku huvittaa ja sä voit pitää bileitä sulle tärkeiden juttujen kunniaks ja sä voit kutsuu sinne ketä sä haluut. Eikä sun ei tarvi mennä inttiin, jos sul on sellanen vakamus.

14. artikla
Oikeus koulutukseen

Sä saat vapaasti mennä skoleen tai amikseen ja hankii lisätietoo erilaist asioist, mitä sä tarviit. Pikkuskideiltä ei saa ottaa fyffee sen takii et ne käy skolee. It´s free! Ja jos sä ja sun frendit haluu perustaa oman skolen, nii seki käy, kuhan homma handlataa yhteisten pykälien mukaan.

17. artikla
Omistusoikeus

Jokasen tarvii pystyyn nauttii siit, mitä se on pystyny hankiin ittelleen valosasti. Se voi käyttää omaisuuttaan ihan niinku se haluu, se voi pistää sen kiertoon tai skrivaa siit testamentin. Omaisuutta ei voi ottaa veks, paitsi jos niin on yleisen edun takii pakko tehä, mutta sillon pitää toimii just tarkkaan pykälien mukaan ja siit omaisuudest pitää maksaa asiallinen korvaus nyt eikä viidestoista päivä.

20. artikla
Yhdenvertaisuus lain edessä

Lain eessä spugeukko ja sprigijannu on tasan samalla viivalla.

21. artikla
Syrjintäkielto

Ketään ei saa tziigaa vinoon sen perusteella, et onk se gimma vai kundi, minkä värinen sen feissi on, mist se on kotosin, tai et mitä etnistä tai yhteiskunnallista originaalii se edustaa, tai onks sillä mitä geenejä, tai minkä kieleistä läppää se heittää, tai millä tavalla se uskoo, vai onks sil jotain muita vakaumuksii, poliittisii tai muit mielipiteitä tai kuuluukse johonki snadiin kansalliseen jengiin, tai miten paljo tai vähä sil on fyrkkaa tai kuulukse johonki tietyyn sukuun, tai onk sil joku händikäppi, tai oli sen ikä mikä vaa, tai oli se homo tai joku sellanen tai oli sillä mikä vaan joku muu tän tapanen homma.

23 artikla
Miesten ja naisten välinen tasa-arvo

Kundit ja gimmat on tasa-arvosii nii duunissa ku kaikessa muussaki elämässä. Mut jos kundit tai gimmat tarvii bonuksii, et tasa-arvo toteutuis paremmin, nii sellasiiki kyl voi antaa.

24. artikla
Lapsen oikeudet

Skidin tarvii saada skruudii, lämpöö, suojeluu ja kaikkee muutaki mitä se tarvii. Skidit saa sanoo mitä ne funtsii. Skidillä on mielipiteitä ja ne tarvii ottaa huomioon ku tsekkaillaan sen asioita. Viranomasten ja muittenki on hyvä funtsii mikä on skidin etu. Jos mutsille ja faijalle tulee ero, niin niitten skidi saa treffaa kumpaaki.

25. artikla
Ikääntyneiden henkilöiden oikeudet

Kaikki ketä kuuluu Unioniin tunnustaa, et jos jollain on jo ikää mittarissa, nii sillä on oikeus tuntee olevansa ihminen siinä missä muittenki, ja se saa nii halutessaan elää ittekseen ja sil on kaikki samat oikeudet osallistuu yhteiskunnallisiin häppeningeihin ja olla kultuuris meges. Näit oikeuksii kunnioitetaan kans.

37. artikla
Ympäristönsuojelu

Kaikkiin päätöksiin mitä Brysselin jengi tekee, tarvii uittaa pointti, et luontoo suojellaan nii hyvin ku mahollista ja ympäristön laatuu pistetään koko ajan paremmaks. Tosi hyvä periaate on, et kehityksen tulee olla kestävää, ei mitää kertakäyttöö.

41. artikla
Oikeus hyvään hallintoon

Jokasen tarvii pystyyn oleen rela sen suhteen, et jengi ketä on duunis Brysselis ja kaikis byrois hoitaa sen hommii ilman ketunhäntii fair play -pohjalta. Ja sit vielä seki, ettei ne rupee kuppaan sen hommien kaa.

45. artikla
Liikkumis- ja oleskeluvapaus

Kaikki ketä on Eeuun kansalaisii, saa hengaa toisis Eeuu-maissa. Neki saa hengaa täällä ketä tulee jostain muusta maasta, jos niillä on näyttää asianmukasta paperii eikä niillä oo pahat mielessä.

47. artikla
Oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen

Kaikkien ketä on Eeuu-maissa joutunu tilanteeseen, et sen oikeuksii tai vapauksii on stumpattu, pitää päästä rosikseen hoitaan sen asioita. Sul on tämmöses tilanteessa oikeus saada tietoo ja neuvoo ja tarvittaes hommaa asianajaja. Mut jos sul ei oo fyrkkaa maksaa rosiskuluja, niin talo tarjoo.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *