Korhola: Laittomia hakkuita ei torjuta EU:n sisäisellä byrokratialla

14.1.2009

Eija Riitta KORHOLA

Euroopan parlamentin jäsen

Strasbourg, 15.1.2009

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Korhola: Laittomia hakkuita ei torjuta EU:n sisäisellä byrokratialla

"Nopeasti etenevää metsäkatoa voidaan estää vain panemalla tiukka sulku laittomista lähteistä tulevan puun kysynnälle", totesi Eija-Riitta Korhola (kok), joka vastaa Euroopan parlamentin EPP-ED-ryhmän kannasta EU-komission esitykseen laittomien hakkuiden torjumiseksi.

Korholan mukaan ongelma on maailmanlaajuisesti merkittävä. "Vaikkakin EU:n aikomus laittomien hakkuiden kitkemiseksi on hyvä, vastatoimenpiteet on harkittava tarkkaan. Ei ole järkevää luoda kansantaloudellisesti väärin kohdistettua, kallista ja byrokraattista kontrollijärjestelmää. Valtaosa EU:ssa käytetystä puusta tulee EU:n sisältä laillisesti. Siksi olisi turhauttavaa laatia tiukat sisäiset valvontajärjestelmät, joilla voisi puuttua mitättömän pieneen laittomaan EU:n ulkopuolelta tulevaan osuuteen."

Korhola varoittaa tyypillisestä EU-politiikan yksipuolisesta ongelmasta: luodaan byrokraattinen järjestelmä, jonka kustannusvaikutukset unohdetaan. Hän pahoittelee sitä, että ympäristöjärjestöt ovat levittäneet väärää tietoa laittomista hakkuista. Hän mainitsee esimerkkinä STT:n viime kesänä julkaiseman WWF:n lähteeseen perustuvan uutisen, jonka mukaan laitonta puuta EU:ssa tuotaisiin eniten juuri Suomeen. Perätön uutinen julkaistiin laajalti, kyseenalaistamatta ja lähteitä tarkistamatta.

"Mitä järkeä yritysten on kantaa ympäristövastuuta, jos vastuuta vaativat tahot voivat sivuuttaa itse vaatimansa työn uutisia laatiessaan?", Korhola ihmettelee. WWF:n mukaan suomalaisyhtiöiden hyväksi todettuja järjestelmiä ei voitu ottaa huomioon, koska niitä ei ole 'toistaiseksi arvioitu määrälliseltä pohjalta'.

Korhola viittaa myös Financial Timesin kolumnistiin John Kayhin, joka ihmetteli, miksi ympäristöliikkeeseen tulee suhtautua kuin uskontoon. Kay hämmästeli ympäristöväen saamattomuutta erilaisten kriisien äärellä on kuin ratkaisuista ongelmiin ei oltaisikaan kiinnostuneita, vaan paino pannaan parannussaarnaan ja katumusriitteihin. "Vaarana ympäristöevankeliumissa on, että rituaalit, eleet ja retoriikka ottavat substanssin sijan", päätteli Kay.

"Niin kauan kuin törmään tilanteisiin, joissa ympäristöliikkeen omat vaatimukset eivät kelpaakaan enää silloin kun ne on toteutettu, minulla on kiusaus kallistaa korvani Kayn kritiikille. Uskontoa arvostan suuresti, mutta uskonnollisten tunteiden siirtäminen planeetan pelastusoppiin tuottaa paitsi puolivillaisia uskonnollisia kokemuksia myös kehnosti pelastetun planeetan", Eija-Riitta Korhola toteaa.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, p. +33 3 88.17.54.72, gsm 040-536.0326, www.korhola.com

Email: eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu

Poliittinen avustaja Miikka Nieminen, p. +32 2 284.7472, gsm. +32 473 39.22.88

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *