Häkämies korjasi Stubb-ehdotuksellaan keskustelun kurssia fiksusti

30.1.2009

TV:n ykkösaamussa Jyri Häkämies mainitsi juuri Alexander Stubbin nimen EU:n ulkoministerin tehtävien yhteydessä. Tein saman esityksen joulun alla.

Hyvä, että Häkämies sanoi sen ääneen hallituksenkin taholta. Kyseessä oli ennen joulua käydyn keskustelun terveellinen päivitys realismin suuntaan. Itälän Rehn-aloitehan oli nähdäkseni alun alkaenkin epäkurantti instituutiohygienisistä syistä: Rehnin komissaaritausta lienee neuvostolle este. Häkämies mielestäni viittasikin tähän: Rehn on kaikin puolin hyvä mies, mutta jos (ja kun, minä veikkaan) korkea edustaja valitaan EU:n ulkoministerien joukosta, Suomen hallituksen nimeksi nousee Stubb.

Kokonaan toinen kysymys on, voiko pienen maan edustaja nousta noin tärkeään tehtävään. Se olisi yllättävää, mutta hyvin iloinen yllätys. Sen tiedän, että muutamissa maissa Stubbin nimeä on nostettu vaihtoehtona esiin – arvostusta ei ole vaikea huomata. Sitä paitsi Stubbilla on erittäin kiinnostava institituutiotausta; sopiva annos kokemusta kaikista kolmesta.

Joka tapauksessa totta on edelleen, että asiaa ei ratkaista Suomessa, ei edes kansallisella yksituumaisuudella. Korkean edustajan nimi syntyy lopulta Euroopan puolueryhmissä, ei kotimaan keskusteluissa. Kansallisesta lobbauksesta ei ole juurikaan apua.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *