Elvytystä akateemisemmin

25.1.2009

USA:n presidentti Barack Obama lupasi virkaanastujaispuheessaan varustaa kymmenet tuhannet valtion koulut, korkeakoulut ja yliopistot hyvin varustetuilla työtiloilla, laboratorioilla ja kirjastoilla. Uusille professoreille myönnetään miljoonan dollarin starttipaketti, jolla voi kunnostaa tutkimusympäristöä ja hankkia laitteita.

Argumentti hankkeelle on yksinkertainen: tiede tuo työpaikkoja. Syvän laman aikana se on paras satsaus tulevaisuuteen. Siksi tiedeyhteisö on saamassa merkittävän lohkaisun 750 miljardin dollarin elvytyspaketista. Tiedeyhteisöt ovat innoissaan: "Se että meidät on kutsuttu saman pöydän ääreen ekonomistien kanssa kun puhutaan USA:n talouden tulevaisuudesta, on kuin uusi päivä."

Samaan aikaan kun elvytysraha luo välittömiä työpaikkoja, tehtävän työn tuloksena luodaan perustaa kilpailukykyisemmälle taloudelle. Erityisesti panostetaan energiatehokkuuteen ja hyviin ilmastoratkaisuihin.

Japanissa on sama meno. Japanin ympäristöministeri Tetsuo Saito esitti, että valtaosa 40 biljoonan jenin elvytyspaketista menisi vihreisiin innovaatioihin. Aikeena on pystyttää suunnaton post doc-ohjelma, jolla luodaan pysyviä työpaikkoja kaikkein innovaatiorikkaimmassa ja luovimmassa vaiheessa oleville tieteen taitajille. Saito halusi nostaa Japanin asemia aurinkoenergian, puolijohdetekniikan ja seuraavan sukupolven autoteollisuuden alalla. Ministeriö harkitsee nollakorkoisia lainoja ympäristöystävällisille yrityksille rohkaistakseen vihreää teollisuutta. "Edes näinä vaikeina talousaikoina emme voi hidastaa yrityksiä ratkaista ympäristöongelmia", Saito sanoi. "Päin vastoin, juuri taloustilanteen tähden ympäristönsuojelusta tulisi tehdä räjähdysmäisen talouskasvun merkittävin vauhdittaja.".

En voi kuin nyökytellä. Nyt on elvytettävä. Mutta rakentamiseen ja liikkumisinfrastruktuurin sijoitettavat elvytysrahat ovat luonteeltaan staattisia ja säilyttäviä – sen lisäksi että ne taitavat olla varsin miesvaltaisia. Ne eivät juurikaan kanavoi innovaatioita, uusia hankkeita tai säteile muille aloille. Perinteiseen infrastruktuuriin kohdistunut elvytys ei erityisesti synnytä mitään uutta, eikä se lisää talouden tervettä, aitoa uudistumista ja uuden dynamiikan syntymistä.

Tutkimuksen ja kehityksen alalle suunnattavat rahat ja hankkeet sen sijaan synnyttävät uutta ja säteilevät useille yhteiskunnan ja yrityselämän sektoreille. Ne loisivat myös tulevaisuudenuskoa ja toivoa nuorille ja koulutetuille ihmisille. Kyseessä olisi aivan toisenlainen satsaus tulevaisuuteen kuin perinteisen elvytyksen kohdalla.

Toivon, että puolueeni havahtuu tähän. Nimenomaan meillä sitä tarvittaisiin, sillä esimerkiksi ympäristötutkimuksen alalla Suomesta löytyy kansainvälisiä huippuja, mutta yliopistojen ja tutkimuslaitosten perusinfrastruktuuri ja erityisesti fasilitointi sekä tutkimusympäristöjen ja laboratorioiden instrumentointi ovat retuperällä.

PS. Tänään on ilon päivä. Iranin oppositioliike PMOI poistettiin EU:n terroristilistalta. Sinne se ei kuulukaan, ja päätös säästää ihmishenkiä, sillä Iranissa kuolemanrangaistuksen syyksi saattoi riittää kuuluminen oppositioon.

Erityiskiitoksen annan asiassa Alex Stubbille – olen aivan varma että hänen päättäväisyydellään oli nyt iso rooli – neuvosto on siksi kauan riiputtanut päätöstä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *