Korhola: Saimme Suomen ja ympäristön kannalta hyvän tuloksen

16.12.2008

Eija Riitta KORHOLA
Euroopan parlamentin jäsen
Strasbourg, 17.12.2008

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Korhola: Saimme Suomen ja ympäristön kannalta hyvän tuloksen

MEP Eija-Riitta Korhola (kok) pitää parlamentin tänään hyväksymää ilmasto- ja energiapakettia merkittävänä ilmastopoliittisena edistysaskeleena.

– Komission alkuperäinen esitys ja ympäristövaliokunnan kanta päästökaupasta olivat molemmat epätasapainoisia asettaessaan eurooppalaisen tuotannon vaikeaan kilpailuasetelmaan maailmanmarkkinoilla antamatta erityistä ilmastohyötyä. Paitsi työpaikkojen, myös ympäristön kannalta tämä olisi merkinnyt selkeää tappiota, sillä se olisi luonut paineita siirtää tuotantoa päästörajojen ulkopuolisiin maihin, Korhola sanoo.

– Nyt päätös avasi oven oikeudenmukaisempaan ja ympäristön kannalta pitkänäköisempään kohteluun. Kaikki on kuitenkin edelleen auki, ja nyt alkaa sen varmistelu, mitä tahoja saadut parannukset koskevat.
– Ympäristötavoitteet ovat muuttumattomat, ja ne ovat haastavia. Tämä ei tule olemaan helppo tavoite teollisuudelle, mutta ei sen kuulukaan olla helppo, Korhola korostaa.
– Joka tapauksessa on turha puhua ilmaisista päästöoikeuksista, koska mittapuuksi asetettavat benchmarkit ovat kunnianhimoisia. Niin pitää ollakin, sillä muuten ei synny järjestelmää, joka saisi yritykset kilpajuoksuun kohti vähäpäästöisintä tekniikkaa.

– Lopputuloksesta on kiittäminen neuvostoa, ei niinkään parlamenttia – sen suurinta ryhmää EPP-ED:tä lukuunottamatta, Korhola sanoo. EPP-ED esitti johdonmukaisesti Korholan ajamaa benchmark-mallia, ja tämä vaikutti voimakkaasti eri jäsenmaiden kantoihin.
– Olen tyytyväinen, että tämän ovat havainneet ja tunnustaneet myös eurooppalaiset tahot, kuten Suomelle tärkeimmät teollisuudenalat metsäteollisuus ja terästeollisuus.

Korholan mukaan ilmastopolitiikan tärkein tavoite on aikaansaada tasatahtinen, koko maailmaa kattava sopimus. "Mikään muu ei ole ympäristön kannalta vastuullinen lähtökohta. Näin voimme varmistaa, etteivät vähennykset yhtäällä saa aikaan päästöjen kasvua toisaalla, sillä silloin uhraukset menisivät hukkaan. Valitettavasti ympäristöliikkeessä kuuluu äänenpainoja, jotka olisivat valmiit menemään tälle hukkaamisen tielle. Kokemus on osoittanut, että ympäristö ei kiitä yksipuolista jyrkkyyttä ja ilmastopuritanismia, sillä se ei tuota tulosta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *