Ilmastopaketti

3.12.2008

TÄYSISTUNTOPUHE

Me tiedämme hyvin, että parlamentin kanta ei ilmastopaketissa ole yhtenäinen. Monissa kysymyksissä oma ryhmäni on lähempänä neuvoston kuin parlamentin ja sen raportöörin kantaa. On kuitenkin tärkeätä muistuttaa, että päästöjen vähentämisestä olemme täysin yksimielisiä. Kyse on vain metodista: toiset haluavat tehdä sen kalliisti huutokaupalla, me kustannustehokkaasti benchmarkaten. Vihreiden edustaja totesi suoraan neuvotteluissa, että hän tahtoo hintojen nousevan, jotta kulutustottumukset muuttuisivat. Meidän ryhmämme ei usko tähän logiikkaan, niin kauan kuin päästöhuutokauppa on yksipuolinen: siihen asti se on pelkkä vero. Jos päästökaupan toimintakenttä olisi globaali, huutokauppa olisikin kelpo vaihtoehto: päästöoikeuksien hinta olisi helposti siirrettävissä kuluttajahintoihin, mikä ohjaisi valitsemaan puhtaimman tuotteen ehkäpä kokonaiset hiili-intensiiviset tuotannonalat siirtyisivät taustalle. Valitettavasti kulutusympäristö ei toimi nyt näin. Likaisemmin tuotetut EU:n ulkopuoliset tuotteet saavat kilpailuedun globaaleilla markkinoilla.

Työpaikkojen kannalta asia on keskeinen. En näe mitään hyvää siinä, että maailman puhtaimmin tuotetut eurooppalaiset tuotteet saisivat tämän rasitteen ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä. Toivomme siksi, että neuvosto kykenee riittävästi parantamaan lopputulosta keskeisiltä osin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *