Murhetta, vääryyttä

16.11.2008

Täysistuntoviikko alkoi työryhmässä, jossa olin mukana laatimassa kiireellisiä päätöslauselmia. Samalle viikolle sattui kaksi Afrikkaa ja sharia-lain tulkintaa koskevaa tapausta, Somaliassa ja Nigeriassa. Erityisesti Somalian tapaus järkyttää. Kolme viikkoa sitten Somaliassa kivitettiin 13-vuotias tyttö Aisha Ibrahim Duhulow, jonka kolme miestä raiskasivat. Miehille ei käynyt kuinkaan, mutta tyttö sai sharia-tuomion huoruudesta. Kivitys tapahtui stadionilla Etelä-Somalian Kismayossa 1000 katsojan läsnä ollessa, 50 miehen suorittaessa kivityksen. Kivitystuomiokäskyn langettaneet kontrolloivat al-Shabab sotilasjoukot tappoivat myös Duhulowin kivityksen estämistä yrittäneen pojan.

Kiireellinen päätöslauselma tuomitsee kivitystuomion ja teloituksen. Se vaatii myös Somalian hallitusta ja Afrikan Unionia tuomitsemaan teon, sekä ottamaan konkreettisia askeleita estääkseen kivitystuomioiden jatkumisen. Päätöslauselma tukee Somalian hallituksen pyrkimyksiä ottaa Kismayon kaupunki kontrolliinsa, ja vaatii hallitusta viemään Duhulowin raiskaajat oikeuden eteen. Lisäksi päätöslauselma esittää, että EU-jäsenmaat lisäisivät Somaliaan suuntautuvaa apuaan, jotta maahan saataisiin demokraattinen hallitus, ja jotta hallitus saisi tarvitsemansa avun pyrkiessään ottamaan kaikki maan alueet kontrolliinsa.

Parlamentti äänestää tästä päätöslauselmasta torstaina, täysistuntoviikon viimeisenä päivänä. Hyväksynnän jälkeen siitä tulee parlamentin virallinen kanta, joka välitetään pikaisine toimenpidepyyntöineen mm. komissiolle, neuvostolle ja Afrikan unionille.

Kaksi kuukautta sitten yksi päätöslauselmistamme koski Tansaniassa tapahtuneita albiinojen murhia. Tänään ilmiö valitettavasti taas toistui, tällä kertaa naapurimaassa Burundissa, uutisoi Iltalehti. Kuusivuotias albiinotyttö murhattiin ja häneltä leikattiin raajat ja pää. Syy oli sama kuin Tansaniassakin, jossa albinojen ruumiinosia pidetään tavoiteltuina noitatohtoreiden parissa. Näiden uskotaan omaavan taikavoimaa ja tekevän omistajansa rikkaiksi, ja siksi albiinojen raajoja ja sukuelimiä, rintoja, kieliä ja sormia käytetään onnenamuletteina mm. kalastuksessa ja kaivostoiminnassa. Siksi myös luonnollisesti kuolleiden albiinojen ruumiita varastetaan usein.

Albinismi on perinnöllinen sairaus, jonka vuoksi ihmisen ihosta, silmistä ja hiuksista puuttuu auringon ultraviolettisäteiltä suojaava melamiinipigmentti. Afrikassa albiinot kärsivät paitsi sairauksista myös sosiaalisesta syrjinnästä.

Kiireellisten ihmisoikeuspäätöslauselmien lähtökohta on siinä, että maailmalla tapahtuu loukkauksia ja vääryyksiä, jotka huutavat välitöntä reagointia. Jos parlamentti valmistelisi asiaa koskevan kannanoton hidasta reittiä valiokuntien kautta, juttu ehtisi vanheta, eikä puuttumisesta olisi toivottavaa apua. Idea on saada aikaan Euroopan parlamentin voimakas ja ajantasainen kannanotto, kun ihmisoikeuksia, demokratiaa tai oikeusvaltiota tallataan jossain päin maailmaa. Näistä päätöslauselmista keskustellaan ja äänestetään aina täysistuntoviikolla, ja parlamentin tuen saatuaan ne lähetetään eteenpäin hallituksille, YK:lle, komissiolle ja muille tahoille joiden toimia peräänkuulutamme. Näistä päätöslauselmista löytyy lisätietoa myös kotisivuiltani ja parlamentin nettisivuilta, jossa on tilastoitu edustajatoimemme.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *