First reading agreement

16.10.2008
European Voice 16.10.2008
European Voice 16.10.2008

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Caroline Jackson ilmaisi huolensa ilmasto- ja energiapaketin yhteydessä käytettävästä päätöksentekomallista, joka toteutettiin nopeutettuna menettelynä, viitaten kiireeseen Kööpenhaminan kokousta silmälläpitäen. Yllä artikkeli European Voice -lehdessä 16.10.2008:
– Parlamentin työjärjestyksessä ei ole tarkkaa ohjeistusta miten täysistunnon äänestystulosta tulee tulkita, kun kyseessä on ensimmäinen ja ainoa käsittely asialle, joka alunperin laitettiin yhteispäätösmenettelyn alle.
– nyt oletetaan, että ilmastopaketti tarvitsee ainoastaan yksinkertaisen, ei määräenemmistön.
-Jackson ehdottaa, että parlamentti lisäisi työjärjestykseensä, että ”silloin kuin jostain syystä yhteispäätösmenettelyyn halutaan vain yksi käsittely, tarkistukset tulisi hyväksyä määräenemmistöllä”. Jackson toteaa artikkelissaan, että juristi voisi jopa väittää, että jollei määräenemmistöä vaadita, parlamentin kanta ei ole virallinen, sillä se ei ole seurannut sääntöjä – joita ei tässä tapauksessa siis ole olemassa.
-Jackson tuo esiin myös neuvottelujen läpinäkymättömyyden: ”Raportööri ja neuvosto neuvottelevat yhdessä mitä parlamentin eteen/äänestettäväksi tarkalleen ottaen laitetaan ensimmäisen käsittelyn tuloksena. Vain valiokunnan puheenjohtaja ja päävaliokunnan raportööri saavat sääntöjen mukaan puheoikeuden. Julkisia kokousasiakirjoja ei ole.” Jackson toteaa, että poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyyden puolestapuhujana parlamentin tulisi pystyä parempaan.

(Olen lisännyt tämän blogitekstin 29.08.2014 löydettyäni lehtileikkeen arkistoistani. Laitoin sen kuitenkin historialliselle aikajanalle kyseisen jutun ilmestymisajankohtaan, jotta oikea konteksti löytyisi helpommin – ERK)

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *