Sisämarkkinoissa heti lauteille

13.7.2008

Viime istuntoviikko meni tyypilliseen tapaansa: niin tiukkatahtisesti, ettei valitettavasti löytynyt aikaa kirjoittaa mitään. Tavanomaiset hommat tehtiin, kuten kiireelliset päätöslauselmat, joita olen laatimassa joka täysistuntoviikolla. Tässä linkki tiedotteeseeni Kashmirista, Bangladeshista ja kuolemanrangaistuksesta.

Viime viikolla sovimme lopulta myös Alex Stubbin valiokuntapaikkojen perinnönjaosta. Minulle tuli Alexin hallinnoima varapuheenjohtajuus sisämarkkinavaliokunnassa. Tänään olin kyseisessä valiokunnassa (IMCO) ensimmäisen kerran, varapuheenjohtajuuteni vahvistettiin äänestyksessä, ja jouduin itse asiassa saman tien johtamaan kokousta. Lentävä lähtö oli suoraan sanoen hauskaa. Tunnustin heti, että tunnen itseni kuin vasta kouluun tulleeksi alaluokkalaiseksi, joka saa heti johtajaoppilaan rintamerkin. (Suomessa ei ole prefectin käsitteelle kunnon vastinetta – ei järjestäjäkään ole ihan sitä.) Tunnustin auliisti että olen perinyt paikkani Alexilta, ja kerroin hänen kuulumisensa.

Erityisesti annoin arvoa sille, että tämä perintö tuli ilman että kenenkään täytyi kuolla. Kerroin kollegoille, että Alex on päinvastoin hyvinkin elossa ja suoritti menestyksekkäästi triathlonin kuluneena viikonloppuna, sen lisäksi että saattaa päästä golfaamaan Condoleezza Ricen kanssa tulevalla viikolla. Hän on kuitenkin edelleen ulkoministeri, ei urheiluministeri, täsmensin.

Asiat eivät toki ole vieraita, sillä osaksi sama lainsäädäntö, jota käsittelen ympäristövaliokunnassa ja teollisuusvaliokunnassa, on kierroksella myös sisämarkkinoissa. Ja aikaisemmin kuluttajasuojakysymykset kuuluivat ympäristövaliokunnan vastuulle – nyt siellä on enää elintarviketurvallisuus, siinä missä muut siirrettiin IMCOon.

Jatkan siis edelleen täysjäsenenä ympäristövaliokunnassa (ENVI) ja ilmastonmuutosvaliokunnassa (CLIM), ja varajäsenenä teollisuusvaliokunnassa. Kiireisimpänä minut pitää juuri tällä hetkellä teollisuusvaliokunta (ITRE), jossa vastaan ryhmämme päästökauppalinjauksista. Varajäsen olen myös budjettivalvonnassa (CONT), mutta siellä en ole aktiivinen – halusin nimellisen jäsenyyden vain siksi, että jos EU:hun iskee jokin varainkäyttöä koskeva skandaali, niitä käsitellään tuossa valiokunnassa suljetuin ovin. Tämän jäsenyyden turvin pääsin myös lukemaan taannoin sen salaisen raportin sihteeristökorvauksien mahdollisia väärinkäytöksiä koskien. Ihmisoikeuksien alivaliokunnan (DROI) jäsenenä en nyt sitten voi enää jatkaa, mutta alan töitä en lopeta, mm. kiireellisten päätöslauselmien laatijana.

Tämä oli varmasti rasittava litania sille, joka ei hahmota politiikkaa erilaisten jäsenyyksien kautta. Ei toki tarvitsekaan, mutta europarlamentissa valiokunnat ovat varsin keskeisiä, koska ilman näitä jäsenyyksiä on vaikea päästä peukaloimaan alan lainsäädäntöä.

Töitä on vielä tämä viikko, osin ensi viikkokin, ja jopa niin kiireisiä töitä, etten pääsekään lähtemään Porin jazzeille Suomi-foorumiin keskiviikoksi, kuten olin suunnitellut ja luvannut. Päästökauppaa käsitellään juuri keskiviikkona teollisuusvaliokunnassa, ja minun on pakko olla läsnä puolustamassa kantaani, jolla haastan komission huutokauppamallin. Heti torstaina menen kuitenkin Poriin, jossa muu perhe jo odottaa veneen kanssa. Santanaan liittyvät suurimmat odotukset, sillä se tarjoaa mahdollisuudet moninkertaiseen nostalgiaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *