Kiitos SuomiAreena, kiitos Pori Jazz

22.7.2008

Loma on alkamassa ja säät kuulemma lämpiämässä – aivan mahtavaa. Vielä siivoan pöytääni ja peran sähköpostia sekä etsin lähdekirjallisuutta kesän hankkeita varten. Aion paitsi seilata merellä, myös istua mökillä laiturin päässä ja kirjoittaa ilmastopolitiikasta. Puutarhaa toki hoidan ja ehkä maalaan mökin seinät – tai sen näkee mitä jaksaa. Yhdet kunnon rapujuhlat pitää myös pitää mutta väitöskirja on nyt kuitenkin ykkössijalla.

Viikonloppuna otin jo esimakua lomailusta, kun vietimme perheen kanssa viikonloppua Porissa. Atte oli ajanut veneen Poriin ja osallistuin paluumatkan kahteen ensimmäiseen päivään.

Porista on sanottava, että siitä on tulossa koko lailla paitsi musiikillinen myös poliittinen välttämättömyys. MTV3:n Merja Ylä-Anttilalle, Esa Niemiselle ja koko tiimille on annettava täysi tunnustus siitä, miten kiinnostava keskustelufoorumi SuomiAreenasta on tehty. Muut musiikkijuhlat mahtavat miettiä, miten voisi tuoda jotakin vastaavaa ajan pulssia niihin.

Sitä kiitän erityisesti, että SuomiAreena on havainnut europarlamentaarikkojen olemassaolon ja on joka vuosi kutsunut meitä aktiivisesti mukaan. Monella meistä on eurolainsäädäntöön enemmän vaikutusvaltaa kuin ministerillä, ja siksi on hyvä että joudumme joskus myös vastaamaan siitä. Olen vain edelleenkin pahoillani, etten aikeista huolimatta päässytkään osallistumaan keskiviikon meppikeskusteluun, sillä päästökaupasta käytiin valiokuntakeskustelua juuri tuolloin, ja minulla on siinä pakottavia vastuita.

Nyt ehdin Porissa kuuntelemaan Fennovoiman seminaaria, jossa siippani lisäksi puhui kollegani Reino Paasilinna. Reinoa muuten on todella hauska kuunnella, jos pitää arvossa rikasta kieltä. Häntä ei tosiaankaan jätetty toiseen huoneeseen, kun sanan säilää jaettiin Paasilinnan veljeksille.

Porista on myös sanottava, että Santana liikutti monella tavoin – eniten ehkä silloin kun Carlos kutsui lavalle nuoren basistilahjakkuuden Esperanza Spaldingin. Tätä 23-vuotiasta huippulaulajaa ja kontrabasistia kannattaa seurata. Itkin taas niin että perhe nauroi. Mutta en voi mitään sille, että ilon ja lahjakkuuden yhdistelmän seuraaminen on pyhä kokemus. Tuo nuori nainen toi taivaan lavalle, jonkin muistutuksen sellaisesta alkuluomisesta ja ilosta, johon ihminen on kutsuttu: olemaan totta, löytämään lahjakkuutensa, tekemään kaiken sen ilon vuoksi mikä siihen sisältyy – ei maineen, mammonan tai kunnian.

Tämä kokemus kantaa minua monta viikkoa.

Kiitos järjestäjille, kiitos Porin jazzille, kiitos Jyrki Kankaalle ja Katja Leppäkoskelle ja ylipäänsä saman tien kaikille, jotka tekevät Suomessa tällaista.

Paluumatkalla Atte pudotti vahingossa puhelimensa mereen. Soiko puhelin väärään aikaan, vai vastasiko hän väärään aikaan suojakuomua kiinnittäessään, vaikea sanoa – joka tapauksessa kommunikaattori pomppasi kannen kautta syviin vesiin. Se oli suoraan sanoen voimattomaksi tekevä näky. Hän on nyt ollut pakollisessa radiohiljaisuudessa sunnuntai-illasta alkaen, kunnes palaa maalle ja saa uudet vehkeet. Eniten mies suri menettämiään lukuisia reseptejä, joita hän oli kerännyt talteen. Se hyöty maailmalla matkustavan vaimon urasta on, että Atesta se on tehnyt aivan kiusallisen hyvän kokin.

PS: Päivän terve uutinen on EU:n komission päätös rokottaa Bulgariaa sen korruptiosta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Komissio jäädytti tänään satoja miljoonia maahan suunnattuja tukirahoja. Samalla komisso varoitti myös Romaniaa vastaavista ongelmista, mutta ei ryhtynyt rankaisutoimiin. Päätös oli lajissaan ensimmäinen.

Osittain tässä maksetaan myös omista virheistämme. Me itse tingimme varsin räikeästi kriteereistä silloin kun Bulgarian ja Romanian jäsenyydestä äänestettiin parlamentissa. Muistan, että moitin jossakin äänestysselityksessäni silloin meneillään olevaa jäsenyysehtojen alennusmyyntiä; etenkin Romanian korruptio oli tuolloin tapetilla. Hyvä, että komissio on jämäkkä.

Päätös on toki kipeä mutta välttämätön. Se koituu myös Bulgarian taloudelliseksi eduksi, sillä rikollisuus ja korruptio, jos mikä, tulee kansakunnalle kalliiksi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *