Heinäkuun 08 uutiskirje

29.6.2008

Kesäterveiset Brysselistä,

Uutiskirjeeni on pitänyt luvattoman pitkää taukoa, ja nyt on korkea aika korjata tilanne ennen lomia. Jään tänään kesälomille poikkeuksellisen täysinäisen ja tapahtumarikkaan kevätkauden jälkeen. Minulla on ollut pitkään tapana kirjoittaa kuukausittainen uutiskirje juuri Strasbourgin täysistuntoviikolla, mutta siitä ei yksinkertaisesti tule nykyään enää mitään. Lisääntynyt määrä vastuutehtäviä on kasautunut juuri Strasbourgiin – samasta syystä en voi koskaan Strasbourgin viikolla ottaa vastaan lobbareita vaikka juuri tuonne ne kaikki mieluiten tulisivat: Strasbourg on lobbarin unelma kun lähes kaikki ovat paikalla yhdessä pienessä kaupungissa. Vastaisuudessa kirjeeni lähtevät sovinnolla Brysselistä.

Kevään aikana on tapahtunut paljon. Yritän vähän muistella:

tammikuussa pidettiin ihmisoikeusjärjestö first step forumin vuosikokous oslossa, jossa olimme ex-pääministeri Bondevikin johtaman Oslo Centerin vieraina. Jatkan FSF:n puheenjohtajana, ja tämä uskonnollisten jännitteiden lievittämiseen erikoistunut pienimuotoinen crisis management –ryhmä sai riveihinsä kaksi uutta ex-pääministeriä, Puolan Jerzy buzekin ja viron mart Laarin. Surimme vuodenvaihteessa murhattua Pakistanin Benazir bhuttoa, jonka kanssa fsf teki paljon yhteistyötä.

Tammikuun lopulla kävin Malesiassa tutustumassa palmuöljybisnekseen. Näin, että sitä on mahdollista valmistaa hyvinkin korkein ympäristönormein, ja sertifioituun palmuöljytuotantoon Malesian hallitus pyrkiikin, vaikka huonojakin esimerkkejä löytyy: silti minusta näyttää yhä ilmeisemmältä, ettei ruoaksi kelpaavista raaka-aineista ole vastuullista tehdä liikennepolttoaineita näinä aikoina.

helmikuussa euroopan kansanpuolueet hyväksyivät ilmastonmuutosraporttini madridissa. samaan aikaan jännitin, mitä tapahtuu eu:n ilmastopaketin kanssa. komissio julkaisi sen tammikuun lopussa, ja minua veikattiin laajasti päästökaupparaportööriksi. sain valtaisia määrän kutsuja tulla puhumaan eri tahoille päästökaupasta sen jälkeen kun komissio ennusti minua tehtävään. asia kiinnosti, sillä kyseessä on koko lainsäädäntökauden merkittävin direktiivi. vaikka tiedettiin, että olen kriittinen komission esitykselle, plussapuolena oli että tunsin aihealueen hyvin, ja kiireisessä aikataulussa siitä oli hyötyä. ympäristöjärjestöt lobbasivat ankarasti nimitystäni vastaan, mm. väärän ydinvoimakantani vuoksi.

maaliskuussa selvisi, ettei ympäristövaliokunnan koordinaattori uskaltanut nimittää minua tehtävään pääraportööriksi. alussa se tuntui kurjalta, ja vain vähän lievitti se, että teollisuusvaliokunnan koordinaattori valitsi minut vastaamaan ryhmämme kannasta sillä puolella. myöhemmin tajusin tapahtuneen onnenpotkuksi – sain tehdä direktiiviä rauhassa pahimmilta lobbauspaineilta, ja nyt minulla on aika tasokas vaihtoehto haastamaan komission malli – siitä vääntö jatkuu heti kesätauon jälkeen.

huhtikuu huojutti meppiryhmäämme: menetimme alex Stubbin ja saimme tilalle Sirpa pietikäisen. alettiin jakaa alexin valiokuntapaikkoja, mikä tehtävä osoittautui hyvin visaiseksi. ihania vierasryhmiä kävi brysselissä, mm. ihanien naisten ryhmä, jota muistelen vieläkin ilolla.

toukokuussa teimme päästökauppadirektiiviä ja uusiutuvan energian direktiiviä miikan kanssa varsinaisena räätälintyönä. outi Teiskonlahden kanssa pyöritimme entiseen malliin ihmisoikeustöitä ja urgencies-päätöslauselmien tehtailua. Parlamentti ottaa kuukausittain täysistunnossa nimiinsä kolme kiireellistä ihmisoikeuspäätöslauselmaa, ja minä olen ryhmässä, joka niitä luonnostelee ja neuvottelee.

kesäkuussa järjestin päästökauppaa koskevan seminaarin parlamentissa. osallistujien määrä yllätti kaikki, ja yhtäkkiä suuri määrä kollegoja ilmoitti, että haluavat lähteä tukemaan päästökauppamalliani, jossa ehdotan benchmarkiin perustuvaa vaihtoehtoa huutokaupalle. tilanne näyttää todella kiinnostavalta, kun kritiikki kasvaa myös neuvoston puolella.

Kotimaassa pidettiin Kokoomuksen puoluekokous, jossa sain jatkopestin varapuheenjohtajana. Havaitsin, että olin jo edellisen puheenjohtajiston vanhin jäsen, ja siksi olikin hauskaa olla edustamassa ikäihmisen näkökulmaa! Kiitospuheessani totesin, että koin jo Kokoomukseen liittyessäni ”tulleeni kotiin”, ja menneet vuodet ovat osoittaneet että vieläpä hyvään kotiin. Kesäkuussa tein myös päätöksen osallistua ensi kesän eurovaaleihin. Yksin ilmastopolitiikka on niin jännittävässä vaiheessa, että sitä ei raaski jättää vapaaehtoisesti sikseen.

heinäkuu heilutti meppiryhmäämme lisää: tuli tieto, että piitu lähtee vuodenvaihteessa finanssialan keskusliiton toimitusjohtajaksi. tunnustan haikeana, että menetän rakkaimman kollegani – mutta olen ylpeä ja iloinen hänen puolestaan. minulle nämä kaikki muutokset merkitsivät uutta isoa vastuutehtävää sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtajana. samalla havaitsin, että valiokuntayhdistelmäni on nyt lainsäädännöllisesti niin raskas kuin eu:ssa ikinä voi olla: ympäristö, teollisuus ja sisämarkkinat yhdessä ovat – sitä itseään.

nyt alkaa loma. aion levätä, tuijottaa merta veneessä ja järveä laiturilla. samalla minua houkuttaa kirjoittaa eräänlainen pohjaversio väitöskirjalleni. kymmenen vuotta sitten filosofian väitöskirjani tekniikan kehityksestä jäi kesken kun jouduin politiikkaan. nyt on tullut aika saattaa tuo asia päätökseen. aihe on hieman muotoutunut, ja sovellan oppejani ilmastopolitiikkaan, sillä sitä aluetta olen saanut viime vuosina seurata läheltä.

Arvaan: näin tiivistettynä kaikki vaikuttaa hysteeriseltä. Suunnitelmat voivat myös aina muuttua, sillä elämä on arvaamatonta ja ennen kaikkea lahjaa. Ja taitaa olla niin, että vain kuolevaisuutensa tajunnut huomaa myös elää.

Toivon sinulle lämpimiä ja aurinkoisia kesäpäiviä, vielä niitä toivottavasti riittää. Minä palaan Brysseliin kuukauden päästä. Olen nauttinut jokaisesta työpäivästäni, sillä työ sellaisten lahjakkuuksien kuin Miikan, Outin ja Heikin (Heikki Vestman on kotimaan avustajani) kanssa on ilo ja etuoikeus. vaikka kotoa on aina vaikea lähteä, Brysseliin on aina ihana tulla.

Tämän viestin olen tapani mukaan lähettänyt kaikille teille, jotka tavalla tai toisella olette olleet sähköisissä tekemisissä kanssani, tilaamalla uutiskirjeen, joku myös ehkä annettuaan kolumnipalautetta, toinen moitittuaan/kehuttuaan äänestyskäyttäytymistäni. Jos et halua näitä katsauksia, lähetä viesti niin korjaamme tilanteen.

Lämmin kiitos jälleen kaikista saamistani viesteistä, ne ovat tuottaneet iloa. Tervetuloa jatkossakin kotisivuilleni www.korhola.com , josta voi lukea paljon lisää, mm. nettipäiväkirjaa, kolumneita, tiedotteitani sekä Kysy Korholalta -palstaa, joka entiseen tapaan naurattaa ja itkettää.

Sydämellisin terveisin Eija-Riitta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *