Parlamentti vaatii ihmisoikeusaktivisti Thalibin murhan perusteellista selvittämistä

13.3.2008

MEP Eija-Riitta Korhola oli mukana laatimassa kirjallista kannanottoa indonesialaisen ihmisoikeusaktivisti Munir Said Thalibin murhaa koskien (linkki kannanottoon). Thalib oli aktiivinen ihmisoikeuksien puolestapuhuja, sekä KontraS ja Imparsial -nimisten ihmisoikeusjärjestöjen perustaja. Hänet myrkytettiin syyskuussa 2004 lennolla Singaporesta Amsterdamiin, jonne hän oli matkalla yliopiston vierailevaksi luennoitsijaksi.

Todistusaineiston puutteeseen vedoten ainoa tapauksesta syytetty henkilö jätettiin Indonesian korkeimman oikeuden päätöksestä tuomitsematta. Indonesian presidentin tilaamaa selvitysryhmän raporttia murhasta ei koskaan julkaistu.

Korhola painottaa, että murhatutkinnan avaaminen on tärkeää paitsi Thalibin perheelle, myös siksi, että se on viesti Indonesialle, että heidän odotetaan noudattavan ratifioimiaan kansainvälisiä sopimuksia. Tällaisten murhien takana on aina useampi kuin yksi henkilö, ja niitä käytetään usein tapana pelotella ja uhkailla muita ihmisoikeusaktivisteja ja toimittajia.

"Asia on tärkeä ja ajankohtainen siltäkin osin, että Indonesia on kiitettävästi ratifioinut, ICRMW -sopimusta (International Convention on the Protection of the Rights of all Migrant Workers and Members of their Families) lukuun ottamatta, kaikki suurimmat YK:n ihmisoikeus yleissopimukset. Indonesian presidentti on myös nimennyt ihmisoikeudet ja demokratian yhdeksi prioriteeteistaan. Lähtökohdat ovat siis hyvät, ja kansainvälisen yhteisön huomion alla ja kannustamana käytännön sovelluksenkin toivotaan saavan vauhtia" Korhola sanoo.

Kirjallinen kannanotto hyväksyttiin enemmistö äänin parlamentin viralliseksi kannaksi sen täysistunnossa 13.3.2008.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *