Euroopan menestyminen globalisaation aikakaudella

13.11.2007

Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen,

Menestyminen globalisaatiossa on Euroopan hyvinvoinnin välttämätön edellytys – sen materiaalisen sisällön tuottaja. Nyt, uudistetun Lissabonin strategian kolmevuotissyklin päättyessä, onkin kiinnitettävä huomiota nimenomaan ulkoiseen ulottuvuuteen. Tahdon korostaa erityisesti kolmea elementtiä.

Ensinnäkin energia, sen saanti ja riittävyys, nostaa ja alentaa yhteiskuntia globaalissa kilpailuympäristössä – se on merkittävin tulevaisuudentekijä. Euroopan kannalta tilanne ei näytä auvoiselta: energiaomavaraisuuden heikkeneminen on EU:n vakava haaste. Jo nyt tuomme puolet energiastamme ulkopuolelta ja tuontiriippuvuuden arvioidaan kasvavan. Paitsi määrätietoista energiaomavaraisuuden kasvattamista, tarvitsemme lujaa yhteistä energiaulkopolitiikkaa, yhteisen äänen, solidaarisuutta ja tuontivarmuutta.

Toinen avainasia on ilmastonmuutos. Globaali ilmiö, joka vaikuttaa kielteisesti ja globaalisti ympäristöön, talouteen, yhteiskuntaan ja geopolitiikkaan, vaatii globaaleja ratkaisuja. Yksipuoliset toimet vääristävät kilpailua ja aiheuttavat hiilivuotoa. Globalisaation kannalta esiin nousee maailmanlaajuisen päästökauppajärjestelmän välttämättömyys, kaikkien teollisuusmaiden ja nousevien talouksien pakollinen sitoutuminen siihen sekä puhtaan teknologian markkinoille pääsyn esteiden purkaminen.

Kolmanneksi EU:n tulee alituisesti muistaa Schumanin nerokkuutta – sitä, että menestystarinassamme talous, materiaalinen sisältö, pantiin palvelemaan ylempiä päämääriä: inhimillistä hyvää, rauhaa ja vakautta. Kulttuuriperintömme velvoittaa ponnistelemaan inhimillisemmän ja ihmisoikeuksia kunnioittavan yhteiskunnan puolesta. Vain siten globalisaatio voi olla paitsi Euroopan myös koko maailman yhteinen etu, vain siten estämme, ettei maailma karkaa käsistä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *