Tavoitteena savuton Eurooppa: Korhola varoittaa lainsäädännöstä, jota on mahdoton valvoa

23.10.2007

24.10. 07 Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Tavoitteena savuton Eurooppa:
Korhola varoittaa lainsäädännöstä, jota on mahdoton valvoa

"Tupakan murhaavuudelle altistuvat käyttäjien lisäksi miljoonat eurooppalaiset sivulliset – myös syntymättömät lapset", varoittaa Eija-Riitta Korhola Karl-Heinz Florenzin mietinnön yhteydesä, joka koskee vihreää kirjaa Tavoitteena Savuton Eurooppa . "Savuttoman Euroopan luominen ja passiivisen tupakoinnin estäminen ovat ehdottomasti unionin ympäristö- ja kansanterveyspolitiikan tehtäviä. Jäsenmaina myös kansainvälinen oikeus velvoittaa meidät siihen. Italiaa ja Tšekkiä lukuun ottamatta kaikki unionin jäsenvaltiot ovat tunnustaneet WHO:n sopimuksessa tupakansavulta suojelemisen yhdeksi perusoikeudeksi. Tätä oikeutta on suojattava tehokkaasti", Korhola vaatii.

Korhola korostaa, ettei komission esiin tuomista mahdollisuuksista status quon säilyttäminen ole vaihtoehto. Vapaaehtoisten järjestelyjen avulla ei ole onnistuttu suojelemaan eurooppalaisia tupakan savulta. Parlamentin mietintö puoltaa sitovia lainsäädäntökeinoja tehokkaimpana keinona taistella ongelmaa vastaan. Korholan mukaan erityisesti lapsia ja nuoria sekä työntekijöitä.on suojeltava.

Korhola haluaa kuitenkin pysyä järjellisissä rajoissa, joita EU:n kompetenssi tarjoaa. "On eri asia kannattaa koko EU:n alueella sovellettavaa tupakkatuotteiden myyntikieltoa alle 18-vuotiaille kuin rajoittaa tupakan polttoa yksityisissä kulkuvälineissä alaikäisten ollessa läsnä. Tässä vetoaisin ennemminkin vanhempien omaantuntoon ja arvostelukykyyn: älkää pakottako lapsianne hengittämään tappavaa ilmaa. Sen sijaan lainsäätäjien olisi varottava tähtäämästä lainsäädäntöön, jota on lähes mahdoton valvoa", hän varoittaa.

Korhola korostaa myös ennaltaehkäisevän työn ja erilaisten kampanjoiden merkitystä "Työntekijöiden suojelemiseksi on aivan välttämätöntä, että kattava tupakointikielto työpaikoilla saatetaan voimaan kaikissa jäsenmaissa".

Korhola nostaa esille myös valmistajan vastuun: "Tupakkadirektiiviä tulisi muuttaa siten, että se sisältäisi valmistajien vastuun tupakankulutuksesta aiheutuvia terveydenhuoltokuluja rahoitettaessa. Tupakointi ei ole puhtaasti tupakoitsijan ratkaisu: ne satojen miljardien eurojen kulut, jotka kulutuksesta aiheutuvat yhteiskunnille, koituvat myös sen 70 % maksettavaksi, joka ei tupakoi", hän muistuttaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *