Korhola: Pekkarisen sitouduttava ajamaan Suomen kokonaisetua RES-tavoitteessa

24.10.2007

Strasbourg, 25.10.2007
Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Korhola: Pekkarisen sitouduttava ajamaan Suomen kokonaisetua RES-tavoitteessa

– Odotan ministeri Pekkariselta näyttöä siitä, että hän on sitoutunut ajamaan Suomen kokonaisetua uusiutuvan energian (RES) taakanjakoa koskevissa EU-neuvotteluissa. Se merkitsee loppuenergiasta laskettuna Suomelle korkeintaan kolmanneksen RES-osuutta vuonna 2020. Myöskään silmänlumeeksi tarjottavaa vihreiden sertifikaattien kauppamekanismia ei pidä hyväksyä, sanoo kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Kevään hallitusneuvotteluissa ilmasto- ja energialinjauksista neuvotellut Korhola sanoo huolestuneensa Pekkarisen silloisista haluista nostaa uusiutuvan energian osuutta ja erityisesti bioenergiatavoitetta yli realististen mahdollisuuksiemme. – Se nostaisi raakapuun hintaa ja olisi näin metsänomistajien lyhyen tähtäimen etu. Pitkällä tähtäimellä se ei sitä kuitenkaan olisi ajaessaan metsäteollisuuden työpaikat meiltä pois.

Korholan mukaan Suomen kipuraja olisi pyöreästi ilmaistuna kolmannes energiankulutuksesta. – Olemme jo nyt Euroopan kärjessä, Korhola muistuttaa. Etenkään vihreiden sertifikaattien kauppaan Korholan mukaan ei tulisi mennä.

– Tämä on osa komission taakanjakopropagandaa. Jos RES-osuustavote näyttää liian korkealta, sitä voi helpottaa "joustoa" tuovalla markkinamekanismilla. Se jätetään mainitsematta, että kyseessä on jälleen rahan siirtoa jäsenmaalta toiselle.

– Suomen ei pidä mennä halpaan ottamalla vastaan mitään komission sertifikaattikaupan muodossa tarjoamaa valheellista joustoa. Siinä Suomi maksaisi muille maille siitä, että ne rakentavat suomalaisilla rahoilla niitä biovoimalaitoksia, jotka Suomi on itse rakentanut jo aikaisemmin. Ja jälleen toistuisi se, mikä jo päästökaupassa nähtiin: varhaisia toimijoita rangaistaan, ei palkita, Korhola manaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *