Korhola tukee KUA:n ehdotusta naispoliisien lähettämiseksi Darfuriin

12.8.2007

TIEDOTE

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, MEP Eija-Riitta Korhola tukee Kirkon Ulkomaanavun esitystä, jonka mukaan Suomi osallistuisi YK:n Darfurin operaatioon lähettämällä alueelle naispoliiseja.

Korhola muistuttaa, että Darfurin konflikti on aiheuttanut nykypäivän pahimman humanitäärisen kriisin: Se on ihmisoikeusloukkausten tihentymä: lasten ja aikuisten massaraiskaukset, joukkomurhat, kaappaukset, pakkosiirrot, kidutus ja muut kansainvälisen oikeuden rikkomukset ovat jatkuvia.

Erityisesti vakavaa on naisiin kohdistunut väkivalta. Raiskaamista käytetään systemaattisesti sota-aseena. Sodan uhreilta on riistetty sekä ruumiillinen että henkinen koskemattomuus. Naisten ja tyttöjen asemaa vaikeuttaa se, että paikallisessa islamin traditiossa raiskattu nainen on kunniaton ja huono. Jotta miehen tai isän kunnia säilyisi, raiskatusta tulee hankkiutua eroon, Korhola sanoo.

KUA:n mukaan Suomi voisi nyt osallistua YK:n Darfurin operaatioon lähettämällä alueelle lisää naispoliiseja sekä ihmisoikeustarkkailijoita. Samalla Suomi voisi osallistua afrikkalaisten rauhanturvaajien koulutukseen ja varustamiseen.

Korholan mielestä tämä olisi myös selkeä viesti kansainväliselle yhteisölle: naisiin kohdistuva väkivalta on tunnustettava ja otettava vakavasti. YK:n rauhanturvajoukkojen lähettäminen alueelle on tietysti ensisijaista, ja väkivaltaisuuksien lopettaminen vaatii merkittävästi lisää sotilaita. Mutta naisten aseman parantamiseksi tarvitaan myös uusia keinoja.

Korhola puhui Darfurin tilanteesta Euroopan parlamentin viimeisessä täysitunnossaan 13.7, jossa hyväksyttiin kauan valmisteltu päätöslauselma Darfurista.

Arvostan sitä, että äänestämässämme päätöslauselmassa nostettiin esille "Responsibility to Protect, velvollisuus suojata. Kyse ei aina ole sotilaallisesta interventiosta, mutta on selvää, että YK:lla on tämä velvollisuus; ilman sitä järjestö kutistuu nyökyttelijöiden ja väärinkäyttäjien kerhoksi. YK:n kyvyttömyydestä on valitettavasti merkkejä. Darfurin kriisin inhimillinen tragedia on uusi häpeänläikkä kansainvälisen yhteisön kokousasiakirjoihin, Korhola muistuttaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *