Teemua juhlittiin europarlamentissakin

6.6.2007

thumb___pic001047

Teemulle! Vasemmalle Piitun avustajat Juho ja Hannes, Piitu, Miikka ja Heikki. Taustalla Alexin harjoittelija Cessi.

Heräsin yöllä ilouutiseen. STT:n viesti kännykässä kertoi, että Anaheim Ducks on voittanut NHL:n mestaruuden. Mahtavaa. Se tietää toimistossa ilonkyyneleitä ja sihijuomaa! Avustajani Miikka on uhonnut että jos Teemu Selänne viimein voittaa sormuksensa, se on ilonpäivä, jolloin itketään, halataan ja nauretaan. Tätä on odotettu, ja riemu on vilpitön. Teemu ansaitsi työvoittonsa.

Päivä alkoi siis hilpeällä ilojuhlalla. Heikki-avustajani haki shamppanjaa, mansikoita ja kermavaahtoa. Iloa ei vähentänyt tietenkään eilinen futisvoitto Belgiasta. Alexilla oli ollut tilaisuus osallistua kyseiseen matsiin, ja hän kuvaili elävästi ottelun keskeyttäneen huuhkajan liikesarjoja stadionin kentällä.

thumb___pic001048

Ollako vai eikö olla? Miikka pohtii mansikan kanssa.

Ilmastonmuutosta käsittelevä väliaikainen valiokunta aloitti tänään varsinaisen työnsä. Se alkoi riitelemällä siitä, kuka sopi ja antoi valtuudet tietynlaisen ohjausryhmän perustamiseen, jonka puheenjohtaja mainitsi. Oliko kyseessä eri ryhmä kuin koordinaattoreiden ryhmä? Kuka siitä päätti? Päästiin jo pieneen syyttelyynkin: miksi tällaisesta kinastellaan, meillä on jo kiire, ilmastonmuutoksen kanssa ei voi hidastella.

Väliaikaisen valiokunnan on määrä saada työnsä päätöksen vuoden sisällä. Sinä aikana kuunnellaan asiantuntijoita eri aiheista ja laaditaan raportti johtopäätöksistä, jotka koskevat mm. sitä mihin suuntaan ilmastopolitiikassa tulisi edetä Kioton sopimuksen jälkeen 2012 -. Tarkoituksena on saada mahdollisimman kattava kokonaisnäkemys, ja toivottavasti se onnistuu. Olen sivuillani puhunut usein siitä, kuinka helposti korjaamalla yhden ongelman luomme toisen sen tilalle. Ilmastopolitiikassa se uhkaa tapahtua helposti, jos uusiutuvien tavoite toteutetaan yksipuolisesti sortumalla metsien ylihakkuisiin tai jos biopolttoaineiden kehitys vaarantaa puhtaan veden saatavuuden.

thumb___pic001053

thumb___pic001052

Tästä aiheesta puhuimme eilen illallisella, jota emännöin. Illan teemana oli vesipolitiikka kehitysmaissa ja kuultavana oli paitsi komission edustaja, myös Nestlen ja Punaisen Ristin edustajat kertomassa heidän yhteistyöstään tällä alueella. Pohdimme mm. sitä, miten hankalaa biopolttoaineinnostus on veden laadun ja ympäristön kannalta: uhkana on kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden lisääntyvä käyttö, joka heikentää veden laatua – sen lisäksi että biopolttoaineiden valmistukseen kuluu valtavat määrät vettä. Lisäksi yksipuolistuvaan maanviljelykseen liittyy biodiversiteetin väheneminen.

thumb___pic001054

Illallisella Punaisen Ristin ja Nestlen edustajien vieressä

thumb___pic001055

Ps. Mainitsin siis Heikin uutena avustajanani. Onkin aika esitellä hänet ja uutisoida, että menetimme Lauran, tosin hyviin käsiin. Laura Rissanen sai pian hallituksen muodostamisen jälkeen kutsun opetusministeri Sari Sarkomaan erityisavustajaksi. Olin jo viime syksynä sopinut, että oikeustieteen opsikelija Heikki Vestman tulee harjoittelijaksi toimistoomme toukokuusta lähtien. Lauran lähdettyä ylensin hänet oikopäätä harjoittelijasta avustajaksi, ja näin meillä on aikaa etsiä vakituista avustajaa syksyyn saakka. Heikin kyllä pitäisin mielelläni, hommat ovat alkaneet erittäin hyvin.

Mutta annanpa Heikin esitellä itse itsensä – kuka on tämä sipoolainen kunnanvaltuutettu ja juristiopiskelija ja miten hän päätyi tänne:

thumb___pic001059

Ferrari-fanista tuli mekaanikko tallin varikolle. Sunnuntaitenniksen pelaajaa pyydettiin pallopojaksi Wimbledoniin. Musiikkidiggari sai kesätöitä megatähden taustalaulajana. Niin kävi minulle: parantumaton politiikkafriikki pääsi kokoomuksen varapuheenjohtajan ja mepin avustajaksi Euroopan parlamenttiin.

"Mahtavat kotisivut, hyviä ajatuksia täynnä. Jos joskus haluat tulla harjoittelijavaihtoon Euroopan parlamenttiin, olet hyvin tervetullut toimistooni loistojengiin." Sain viestin Eija-Riitalta viime kesänä. Olin tavannut hänet kunnallisvaalien alla ja nyt olin onnitellut kokoomuksen varapuheenjohtajuudesta. Suuresti arvostamani poliitikon vastaus oli minulle yllätys. Ja aina vain mielikuvituksellisemmaksi tilanne muuttui, kun Laura siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi, ja Eija-Riitan toimistoon tuli kesäksi avustajan mentävä aukko. Sain unelmieni kesätyön – minusta tuli mepin avustaja.

Ja mielikuvituksellistahan tämä on ollut. Saan tehdä työkseni sitä, mistä nautin: keskustella politiikan kiemuroista, seurata ja kuunnella kokouksia ja puheita, lukea asiakirjoja ja kirjoittaa – osallistua poliittiseen prosessiin. Tosin on avustajantyö paljon muutakin.

Mahtavaa on myös se, että työt eivät täällä tekemällä lopu. Euroopan parlamentti on kuin kuhiseva muurahaispesä, jossa tehdään töitä kiihkeästi ja tunteja laskematta. Erilaiset ihmiset erilaisissa tehtävissä näyttävät vilistävän kukin omaan suuntaan, mutta tästä hallitsemattomasta kuhinasta huolimatta tulosta syntyy valtavasti.

Aherrus on kuitenkin vain osa totuutta. Kiitos Eija-Riitan ja Miikan työpäiväni ovat hulvattoman hauskoja, suorastaan mieltäylentäviä. On ihailtavaa, miten vapautuneesti toimistossa tehdään politiikka. ”Sisäisesti vapaa ihminen ei ikänä menetä mitään”, totesi viisas pomoni.

Bryssel on upea kaupunki, jossa jokaiselle on jotakin. Belgian keskeinen sijainti on myös mahdollistanut viikonloppumatkailun ympäri Eurooppaa.

Aktiivinen olen ollut koko elämäni – aina jossain hääräämässä. Politiikkaan olen sekaantunut Sipoon kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa – Tassarna bort 😉 – sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa. Vaikutan myös Sipoon seurakuntaneuvostossa.

Oikeastaan olen helsinkiläissipoolainen, sillä osan viikkoa olen asustellut Pasilassa. Näin siksi, että opiskelen siis oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Siinä työssä ovat vahvistuneet ainakin istumalihakset, jos ei muu. Vapaa-ajalla tuuletan lenkkeilen, musiikkia kuunnellen ja lukien. Kesäisin pelailen tennistä ja puutarhuroin, talvisin laskettelen ja hiihdän. Salitreenissä yritys on kyllä kova, mutta tuloksellisuus kysymysmerkki.

Muuten, en ole 12-vuotias toisin kuin joku ajatteli taannoin: kymmenisen vuotta tuohon arvaukseen lisää, niin ollaan lähempänä totuutta. – Heikki

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *