Korhola perää EU:lta todellista johtajuutta ja lujaa tahtoa YK:n ihmisoikeusneuvostossa

5.6.2007

EUROOPAN KANSANPUOLUEEN JA
EUROOPAN DEMOKRAATTIEN RYHMÄ
EUROOPAN PARLAMENTISSA (EPP-ED)
www.epp-ed.eu

Eija-Riitta KORHOLA
Euroopan parlamentin jäsen
Bryssel, 6.6.2007

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Korhola perää EU:lta todellista johtajuutta ja lujaa tahtoa YK:n ihmisoikeusneuvostossa

Euroopan parlamentti keskusteli tänään YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHCR) ensimmäisen vuoden työn tuloksista neuvoston ja komission julkilausumien pohjalta. Keskustelu liittyy Genevessä 11.-19.6. pidettävään UNHCR:n viidenteen istuntoon.

"Kansainvälisen yhteisön odotuksiin ei ole vielä vastattu. Surullisin esimerkki lienee päätöslauselma Darfurin tilanteessa, jonka sisältö vesittyi jatkuvien kompromissien seurauksena. Työtä on ymmärrettävästi hankaloittanut se, että toimintaa ja käytänteitä kehitetään vielä. Institutionaalistuminen vie aikansa. Parlamentin päätöslauselmaesitys nostaa ansiokkaasti esille ongelmakohtia ihmisoikeusneuvoston työssä", Eija-Riitta Korhola (kok) totesi puheenvuorossaan.

Korhola korosti, että historiasta on opittava. "Nykyisen ihmisoikeuskomission edeltäjän UNCHR:n työ kaatui sen uskottavuuden puutteeseen, kun neuvostossa istui ihmisoikeuksia räikeästi loukanneita maita. EU:n onkin jatkettava sinnikkäästi painostusta, jotta ihmisoikeusneuvoston jäsenyydelle saadaan objektiivinen kriteeri ja jäsenyysvaatimuksista riittävän tiukat. Ihmisoikeus-käsitteen alla on laaja joukko eritasoisia kysymyksiä. Tietyt fundamentaaliset ihmisoikeudet on ehdottomasti sisällytettävä jäsenyysehtoihin. Erityisen ongelmallisena näen valtiot, jossa sharia-tuomioistuimet ovat osa oikeusjärjestystä. EU:n on taisteltava sen puolesta, että tästä ihmisoikeusneuvostosta ei tule edeltäjänsä tavoin väärinkäyttäjien kerhoa", hän vaatii.

Korhola nosti esiin myös yleisen säännöllisen tarkastelumekanismin (UPR) ja maakohtaisten erityismenettelyjen suhteen. "EU:n on pidettävä tiukasti kiinni siitä, että maakohtaisten erityisasiantuntijoiden työ on YK:ssa jatkossakin erillään UPR:stä ja aidosti hallituksista riippumatonta". Korhola pitää huolestuttavana sitä, että jäsenmaat voisivat käyttää UPR:n yhteydessä epäsuoraa veto-oikeutta maan tilan käsittelyn yhteydessä siten, että jättävät maakohtaisen raporttinsa tekemättä. "On ratkaisevan tärkeää, että ihmisoikeusneuvostolla on oikeus tarttua kunkin maan ihmisoikeustilanteeseen UPR-prosessin ulkopuolella".

"Ymmärrän ihmisoikeusneuvoston kokoonpanon tuomat rajoitukset EU:n vaikutusmahdollisuuksille", Korhola toteaa. "Jo Afrikan ja Aasian maat voivat 29 paikallaan yhdessä ohjata neuvoston työtä suuntaan, joka eroaa länsimaisista ihmisoikeuspyrkimyksistä. EU:n on osoitettava nyt todellista johtajuutta ja lujaa tahtoa. Alueellisia blokkeja on pyrittävä neuvottelujen avulla murtamaan äänestyksissä ja uusia liittoja solmimaan". Lopuksi Korhola kiitti EU:n puheenjohtajamaa Saksaa, joka "on osoittanut esimerkillistä lujuutta pitäessään esillä vaatimusta kuolemanrangaistuksen kieltämisestä".

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, gsm 040 5360326, email: eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu, https://www.korhola.com

Avustajat Miikka Nieminen, p. +32 2 284.7472, gsm. +32 473 39.22.88 ja Heikki Vestman, gsm. +32487385649

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *