Der Spiegel noteerasi Vanhasen rakkauselämän

12.3.2007

thumb___pic001007

Regierungschef Vanhanen: Erst Sauna, dann Sex (ylempi otsake)

Vanhanen-Bekannte Kuronen, Karpela (1999): "Das war´s"

Pähkäilin lauantain blogissa vanhasmysteeriä. Enpä ole ainoa, sitä harrastetaan jo ulkomaillakin. Eilen ilmestynyt tuore Der Spiegel (11/12.3.) käsittelee Suomen vaaleja ja maamme pääministeriä sivun pituisessa ajankohtaiskatsauksessaan. Kuvitus ei ole yllättävä: sivuilla komeilee Matti Vanhasen lisäksi Susan Kuronen ja Tanja Karpela (nyk. Saarela). Jutun lopussa tuodaan esiin myös Vanhasen ja Merikukka Forsiuksen suhde. Sehän luultavimmin julkistetaan vasta vaalien jälkeen.

Artikkelissa kehutaan Suomen taloustilannetta mutta silti veikataan porvarillisen keskustan puheenjohtajan pääsevän toiselle hallituskaudelle lähinnä "amoröösien aktiviteettiensa ansiosta". Internet-suhde 15 vuotta nuoremman Susan Kurosen kanssa näyttää saavan valitsijat liikkeelle paljon enemmän kuin poliittiset teemat. Maalla menee hyvin, joten asia-aiheet eivät sytytä. Ja lehden mukaan kyse on siitä, että länsimaiset trendit tulevat viiveellä asiapitoiseen Suomeenkin, kun poliitikkojen henkilökohtainen elämä sytyttää aivan toisella tavalla kuin politiikan asiasisällöt.

Toimittaja Manfred Ertel on selvästikin hyvin perillä suomalaiskeskustelusta. Jutussa mainitaan kuuluisat uuniperunat, jotka häviävät maussaan Susan Kuroselle. Mainitaan naisseuraa hakevat tekstiviestit, kunnes netti veti pitemmän korren. Mainitaan anonyymit seikkailut suomi24-portaalissa, mainitaan ensimmäisten treffien suutelot, ja toisen tapaamiskerran sauna-sessiot. Jopa suhteen lopetus julkistetaan: "Das war´s".

Toivottavasti Ertel ei ole oikeassa arviossaan poliittisen kulttuurin muutoksesta Suomessa. Pääministeri ansaitsee yhden tunnustuksen – hän on osoittanut koko poliitikkosukupolvellemme, että kaupallista hyötyä tavoitteleviin tarinoihin on viisasta vastata vaikenemalla. Kurosen avautumiselle paaministeri ei mitään mahda ja tunnustuksen hän tietysti ansaitsee siitä, ettei itse avaudu.

PS. Päivän paras hyvä kysymys oli HS vaaliblogissa. Aktiivinen keskustelija Jan Rossi kyseli, miksi Helsingin Sanomat panttaa galluptutkimuksensa julkistamista: "Tarkoittaako tämä sitä, että HS haluaa ja yrittää vaikuttaa mielipiteisiin jossakin sille sopivassa ajankohdassa? Mitä tämä on? Mielestäni tilanteen pitäisi olla sellainen, että puolueeton media julkaisee heti käteensä saamansa galluptuloksen ilman, että sillä on tarkoitusperiä saavuttaa jotakin tuloksellaan. Jos HS:llä on jokin strategia tulostensa julkistamisensa suhteen, silloin sillä on myös oma käsitys vaalin lopputuloksesta. Näin asiat eivät voi olla."

PS2. Päivän iloinen uutinen oli Kokoomuksen nousujohteinen gallup. Mehän olemme käytännössä tasoissa, kiitos myönteisen kampanjamme. Todella luulen, etteivät suomalaiset pidä sellaisista kampanjoista, joiden kärki on haukkua muita. Ja on kansakunnan objektiivinen etu vaihtaa johtoa, demokratia raikastuu siitä.

PS3. Päivän parhaan uutisen sain kollegaltani Anders Wijkmanilta, mieheltä joka häärää ilmastomuutoslainsäädännön kanssa yhtä intohimoisesti kuin minä. Olemme monta kertaa ottaneet yhteen. Tänään Anders sanoi että on nyt tutustunut päästökaupan tilanteeseen, koska hän vastaa sen uudelleentarkistelusta: "Pakko sanoa, että olet ollut kritiikissäsi oikeassa, Eija-Riitta. Sille on tehtävä jotain."

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *