Sosiaalidemokraatti sisälläni

8.2.2007

Perjantaina kokoomusmepit olivat liikkeellä taas Korvakiertueella. Kävimme Kampin ostoskeskuksen Korva-kahvilassa, sitten siirryimme Itäkeskuksen Fasteriin ja lopulta Bulevardin Kahvisalonkiin. Sen päätteeksi pidin vielä yhteistilaisuuden Helsingissä ehdolla olevan citypappi Olli Valtosen kanssa. Viime vuodet Valtonen on toiminut HelsinkiMission, entisen Helsingin Kaupunkilähetyksen toiminnanjohtajana. Järjestö on hyvin tunnettu työstään vanhusten itsemurhaehkäisyprojektista sekä nuorten psykiatristen palvelujen puolestapuhujana.

Joka puolella, missä Olli liikkuu, hän joutuu kertomaan miksi valitsi puolueekseen Kokoomuksen. Kuten useimpien kirkollisten ihmisten sisällä, myös Ollin sisällä asuu pieni sosiaalidemokraatti. Niin minunkin. Haluan yhteiskunnan olevan ja pysyvän sellaisena, jossa vastuu hyvinvointipalvelujen turvaamisesta otetaan vakavasti eikä siitä rimpuilla eroon. Olli sanoi työssään huomanneensa, etteivät demarit kuitenkaan tällä hetkellä omaa niitä ideologisia välineitä, joilla tehokas palvelujen saanti turvattaisiin. Ollin viesti on, että yhteiskunnan täytyy kantaa vastuu palvelujen saatavuudesta ja laadusta, mutta ei välttämättä olla niiden tuottaja. Niiden tuottajana se ei ole paras, tehokkain eikä kasvaviin tarpeisiin nähden joustavin – ja demarit ratkaisivat asian mielellään nimenomaan rakenteita kasvattamalla. Se on jäykkää puuhaa, minkä Tony Blairkin huomasi.
Tässäkin tulee taas esiin se, mistä politiikassa on viime kädessä kyse. Se on keskustelua keinoista. Tavoitteemme ovat kutakuinkin samat, mutta käsityksemme keinoista niihin pääsemiseksi vaihtelevat. Tästä syystä ei kannattaisi niin kauheasti edes vaalien alla tuomita ja häpäistä toisiamme. Saatamme olla ihan vilpittömiä kaikki tyynni. (Vai onkohan Feldt-Ranta? Joskus sitä miettii, kun ne haukkumareaktiot ovat niin perin populistisia. Eikö se jo nolota, kun katsoo illalla peiliin?)

Joka tapauksessa: minä en demareita mielelläni hauku, sinipunaa virtaa sen verran paljon suonissa. Miten voisikaan, kun elävinä tuntee liian paljon hyviä tyyppejä joka puolueessa, jotta ketään voisi blokkina demonisoida.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *