Nairobin ilmastokokouksessa

14.11.2006

Tämä tarina on myöhästelyä, sähläämistä, haastavia kokoustiloja, märkää takapuolta, mutaisia varpaita, sammuvia puhelimia ja sekavaa logistiikkaa. Vaan lopussa kiitos seisoo.

thumb___pic000898

Inactive

Tulin aamulla kauniiseen, sateiseen ja ihmeen vehreään Nairobiin. Yölento oli mennyt huomaamatta, eli ilmeisesti olin todella nukkunut. Hankaluuksia tuli vasta perillä. Puhelimen akku oli lähes lopussa, joten hotellille päästyäni päätin suihkun lisäksi odottaa siellä sen verran, että saisin hieman virtaa laitteeseen – muuten en löytäisi avustajaani Miikkaa enkä muitakaan kollegoita.

thumb___pic000894

Taksissaolo koetteli tänään hermoja

Mutta enpä muistanut adapteria. Keniassa siis oli muutakin brittiläistä kuin vasemmanpuoleinen liikenne: nämä hirveät pistokkeet. Soitin hotellin vastaanottoon ja pyysin adapteria huoneeseen. "Odottakaa hetki, palaamme asiaan ja soitamme". Arvasin heti, että sitä soittoa ei Afrikassa tulisi koskaan. Niin kuin ei tullutkaan.

Matka kokouspaikalle kesti kauan. "It is a puzzle", sanoi taksikuski ja pysäytti auton tien varteen. Ehdin jo hieman huolestua – kuinka kauan tämä pulma vie ja mistä on kyse. Varttitunnin päästä tuli autosaattue, ehkäpä presidentti jo poistui ilmastokokouksen avajaisseremoniasta. Sitten jatkettiin. Olin kuitenkin hyvissä ajoissa liikkeellä, ja iloitsin että ehdin ensimmäiseen briefing-tapaamiseen. Tein perusrutiinit ja sain kokousbadgen kaulaani. Pitkän etsimisen jälkeen löysin ison kokousalueen peränurkasta EU-paviljongin ja puheenjohtajamaa Suomen toimiston. Matkalla olin astunut punaiseen kuravelliin. Kuulin, että Suomi-toimistossa voi ladata puhelimensa – siellä on ongelmatonta eurovirtaa. Istahdin lattialle kokolattiamatolle puhelinlatauspisteen viereen, sillä missään ei ollut vapaata tuolia. Sain hyödyllisen neuvon nousta ylös ja vallata jokin tuoli, sillä kokoustilassa on tulvinut, ja lattia on märkä. Niinpä oli. Kun sain puhelimen päälle, Miikka hätyytteli kokoukseen.

Lähdin etsimään huonetta, kesti. Törmäsin kahteen muuhun kollegaan, joilla oli sama ongelma. Miikka soitti ja neuvoi, mutta akusta loppui virta kesken puhelun. Varttitunnin ja useiden väärien neuvojen jälkeen "Sarvikuono"-huone löytyi. Mutta siellä ei ollutkaan ketään ja eräs mies tuli sanomaan, että euromepit kokoontuvat kerrosta alempana. Juuri siellä he eivät olleet, mutta varttitunnin ja monen kyselyn jälkeen huone "Krokotiili" löytyi – ehdin osallistumaan viimeiset 15 minuuttia.

thumb___pic000897

Aasialainen ruoka maittoi Miikalle Afrikassa

Tuli lounasaika. Lounaan jälkeen olisi ollut vapaaehtoinen ekskursio maaseudulle mutta malarialääkkeet skipanneena ajattelin skipata hyttyslaumatkin. Päätin mennä hotellille kirjoittamaan kolumnia (tällä viikolla 4 dead linea). Lähetin kolumnin ja lähdin takaisin kokouspaikalle. Nyt 25 minuutin matka kestikin tunnin, ja ilta alkoi hämärtyä. Kun pääsin perille hieman myöhässä, harmitti kovasti, että menetän kymmenkunta minuuttia Enestamin ja Dimasin briefistä. Väärä luulo. Menetin enemmän, sillä kokouspassien elektroninen tarkastaja ilmoitti näyttöruudulla että Korholan badge on INACTIVE. "Tämä ei kelpaa. Teidän on parasta poistua ja palata huomenna. Enää ei voi tehdä mitään."

Ohjekaan ei kelvannut. Vaadin löytää jonkun, joka voisi auttaa. Pääsin lopulta sisään kelvottomalla passilla, kun löytyi eräs, joka vakuutti minut itseni kelvolliseksi. Ehdin osallistumaan viimeiset 15 minuuttia.

thumb___pic000899

Briefausta seurasi pressitilaisuus. Dimas: on jo saavutettu paljon.
Enestam: EU saavuttaa tavoitteensa, kaikki instituutiot
yhdessä, parlamentin tuki tärkeä. Dimas kysymyksestä USA:n painostamisesta mukaan: USA:n sanoma on hyvin selvä, Kiotoa ei ratifioida. USA kasvattaa päästöjään, siinä missä EU on vain yhden prosentin päässä 90 tasosta, kun puhutaan kokonaisuudesta. USA:n suhteen on etsittävä ratkaisua joka on lähestyttävämpi. Tilanne USA: ssa nopeasti muuttumassa, 9 itäisessä osavaltiossa on päästökauppa, Kalifornian aloite on myös tärkeä. Kioton sopimuksen uudelleentarkastelusta keskustellaan näinä päivinä.Hiillostimme Enestamia ja Dimasia sanomaan saman mikä omassa briefauksessa oli tullut esiin. Olen itsekin kauan peräänkuuluttanut tuontitulleja niille, jotka jäävät ilmastotalkoiden ulkopuollelle – nyt Dimas ja Enestam sanoivat että se sopii. No muotoilu oli vähän miedompi Dimasin suusta: hiilivero tai mikä vain, teemme selvityksen sen eduista ja haitoista.

thumb___pic000901

Sädekehä Dimasin yllä kasvoi

No, onhan sekin jotain. Olen spekulaatioistakin iloinen, sillä paineet kasvavat. Mutta ei se silti ole mitään. Selvitykset kestävät. Ja Kiinan ja Intian kasvaviin päästöihin verotulleilla ei päästä käsiksi, sillä Kioto ei laita näille tavoitteita.

Ja toisekseen. Intoillaan vain USA:n osavaltioiden päästökaupoista. Mutta sen harmonisointi EU-järjestelmään kestää. Ikävä fakta EU:n päästökauppasektorin kilpailukykyisyyden kannalta tulee olemaan v. 2013 alkava 3. kausi, jonka pituus on yli 5 vuotta, ehkä jopa 15 vuotta. Siihen ei ehditä kytkemään muita mukaan tasapuolisin ehdoin.

Lopussa kiitos seisoo: illalla menimme syomaan mita mainioimpaan paikkaan. Testasin krokotiilia, strutsia ja kamelin koipea. Nam!

Raporttini tuon onnettoman ilmastokokouksen tuloksista löydät Kuukauden teemasta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *