Korhola vaatii joustavuutta Bulgarian ydinvoimaloiden sulkemisessa

10.10.2006

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Europarlamentti keskusteli Lahden huippukokouksen valmisteluista
Korhola vaatii joustavuutta Bulgarian ydinvoimaloiden sulkemisessa

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) pitää syntymäkaupunkiaan Lahtea mainiona valintana EU:n epävirallisen huippukokouksen isännäksi. "Lahden seudulla on pitkään profiloiduttu ympäristöteknologian osaamiskeskuksena. Tehokkain tapa kasvattaa nopeasti eurooppalaista energiaomavaraisuutta on energiatehokkuuden ja säästöjen tehostamisessa. Ei ole myöskään poliittisesti viisasta kasvattaa EU:n energiariippuvaisuutta Venäjästä", hän varoittaa.

"Ilmastohaasteen valossa tarvitaan kaikki mahdolliset keinot ja kaikki vähäpäästöinen energia on nostettava kunniaan", Korhola vaatii. "On korkea aika purkaa keinotekoinen vastakkainasettelu, joka uusiutuvan energian ja päästöttömän ydinvoiman välillä on".

Korhola on pyytänyt Suomen kauppa- ja teollisuusministeriä ottamaan Lahden kokouksessa Bulgarian liittymisehdon uudelleentarkasteluun. Hän viittaa epäreiluun ja tarpeettomaan päätökseen sulkea neljä kuudesta Kozloduyn ydinvoimalan reaktorista. Korholan mielestä tämän päivän kriteerien valossa seitsemän vuotta sitten Helsingissä Bulgarialle asetettu vaatimus on vanhentunut. "Se on myös kohtuuton eurooppalaisen energiapolitiikan tavoitteiden valossa. Parannustöitä on tehty ja neuvoston työryhmä on todennut voimalaitokset turvallisuusehdot täyttäviksi. Silti ne on suljettava vuoden loppuun mennessä", hän harmittelee.

"Jos Suomi ei nyt tartu ongelmaan, aiheutetaan energiapulaa paitsi Bulgarialle, myös sen naapurimaille, joiden sähköntarpeen Bulgaria on turvannut viimeiset viisi vuotta", Korhola varoittaa. "Komission väite, ettei näitä reaktoreita voisi taloudellisesti parantaa, on osoittautunut vääräksi. Kozloduy tuottaa sähköä alle kahdella sentillä/kWh. Sulkeminen voidaan kompensoida vain osin ligniittivoimaloilla – likaisimmalla mahdollisella energialähteellä. Tällöin EU:n tukirahoja käytettäisiin siirtymiseen puhtaammasta teknologiasta likaisempaan". Korholan mielestä tämä olisi silkkaa hulluutta.

Korhola ei pyydä sopimuksen perumista, vaan sen tarkistamista ajankohtaisten tietojen valossa niin, että Bulgarian ydinvoimaloiden sulkemisajankohdassa voitaisiin joustaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *