Puolueiden tehtävä on olla vetovoimaisia

3.9.2006

Kokoomusta on turha syyttää:
Puolueiden tehtävä on olla vetovoimaisia

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen ja varapuheenjohtaja Kari Kärkkäisen kritiikki Kokoomusta ja sinne siirtyneitä poliitikkoja kohtaan on kovaa ja kohtuutonta, sanoo Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.
– Syyttelyn sijasta KD:lla voisi olla itsetutkistelun paikka. Niin kauan kuin Kristillisdemoktraatit eivät kykene analysoimaan omaa sisäistä hajaannustaan ja sen seurauksia, vuodon muihin puolueisiin voi vain ennustaa jatkuvan.

– Jos politiikan tarkoitus on vaikuttaminen yhteiskuntaan, on ymmärrettävää että moni kristillisdemokraatti turhautuu puolueessa, jossa omaan väkeen kohdistuvat systemaattiset antikampanjat ovat sen arkea. Eurooppalaiseen kristillisdemokraattiseen perheeseen kuuluva suvaitseva ja moniarvoinen Kokoomus on tällaisessa tilanteessa hyvä vaihtoehto.

Korhola pohtii, miksei eurooppalainen kristillisdemokratia ole vakavista yrityksistä ja kristillisen puolueen nimenvaihdoksesta huolimatta löytänyt kunnon jalansijaa Suomessa.

– Oma teoriani on se, että yksilökeskeisen protestanttisuuden ja henkilövaalin yhdistelmä on fataali. Norjan ja Ruotsin puolueet voivat listavaalin avulla pitää joukkonsa kurissa; Suomessa yksittäiset ehdokkaat voivat ottaa koko puolueen panttivangikseen omintakeisilla kampanjoillaan, joiden keinot eivät aina kestä päivänvaloa. Sellaisilla saadaan henkilökohtaista huomiota mutta estetään laajempi kannatus.

– Ei siis pidä ihmetellä, miksi moni rivijäsen ja äänestäjä miettii tilannetta kahteen kertaan. Houkuttelevaksi osoittautunutta vaihtoehtoa siitä ei kannata syyttää. Puolueiden tehtävä onkin olla vetovoimaisia, Korhola sanoo.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *