Merikaapelihanke ei palvele Suomen kokonaisetua- eri pelisäännöillä pelaaminen häiritsee sähkömarkkinoita entisestään

30.9.2006

– Venäjä ei kuulu Euroopan Unioniin eikä sen sähkömarkkinoihin eivätkä sitä koske EU:n säännökset. Kaavailtu merikaapelihanke merkitsisi kilpailuedun antamista Venäjälle suhteessa kotimaiseen sähköntuotantoon, sanoi Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola puhuessaan sunnuntai-iltana Lahdessa.

– Suomalainen sähköntuotanto ei voi tällä hetkellä kilpailla tasapuolisesti venäläisen sähköntuotannon kanssa, koska olosuhteet poikkeavat merkittävästi mm. polttoaineiden hintojen, ympäristövaatimusten sekä sähkömarkkinoiden kilpailun avaamisen osalta. Kiotovelvoitteet asettavat huomattavia kustannuksia suomalaisille tuottajille, kun venäläisillä tuottajilla
näitä kustannuksia ei ole.

– Siksi sähkön lisätuonti Venäjältä olisi ilmastopoliittisin termein ilmaistuna hiilivuoto. Kasvihuonekaasupäästöt siirtyisivät maahan, jossa päästövelvoitteet eivät rajoita tuotantoa.

Korhola arvioi, että esitetty merikaapeli heikentäisi investointiedellytyksiä kotimaiseen tuotantoon. Paitsi että tällä olisi negatiivinen vaikutus sekä sähkömarkkinoiden toimintaan että huoltovarmuuteen, se olisi poliittisesti lyhytnäköistä, varoittaa Korhola. – Meillä ei ole varaa heikentää energiaomavaraisuuttamme entisestään.

Korhola ei usko merikaapelihankkeen alentavan sähkön hintaa ainakaan pitkällä tähtäimellä.

– Päivastoinkin voi käydä, kun kantaverkkoa jouduttaisiin vahvistamaan. Tarkasteluun pitäisi ottaa siirtoyhteyksien ja varavoiman
kustannusten vaikutus siirtohintaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *