Lobbaamisista ja tarjoiluista

5.9.2006

thumb___pic000832

Lobbarin kohtaaminen voi näyttää tältä. Suosikkilobbarini, entinen avustajani Jori Ringman tuli esittelemään Euroopan Metsäteollisuuden näkemyksiä jätedirektiivin sisältöön. Aika palaveriin nipistettiin aamusta, ja Jori toi aamiaistarvikkeet toimistooni.

Kuluva syksy tulee merkitsemään europarlamentille kiireistä aikaa. Teemme isoja ratkaisuja, joista kemikaaliasetusta pidetään suurimpana lainsäädännöllisenä hankkeena. Myös jätedirektiivi ja palveludirektiivi vievät suuren huomion sekä kestoaiheeksi tullut ilmastopolitiikka.

Kun vuosi sitten keskustelu kemikaaliasetuksen ensimmäisen käsittelyn aikana kävi kiivaana, nousi myös lobbaus esiin. Jotkut tahot ovat kokeneet ongelmalliseksi sen, että lobbaukseen liittyy toisinaan ruokatarjoilua. Siksi parlamenttia on kuvattu jopa lobbareiden kaaoksena, jossa rahan valta ratkaisee.

On varmaan syytä sanoa, että 90 prosentissa lobbauksista mitään aineellista ei liiku, vain ajatuksia ja tietoa vaihdetaan. Ammattilobbari ei ensinnäkään koskaan anna mitään lahjoja. Hän tulee useimmiten mepin toimistoon ja kertoo näkemyksensä tulossa olevaan lainsäädäntöesitykseen. Lobbarin tavoitteena on saada meppi ymmärtämään näitä näkemyksiä, ja hän on erityisen onnistunut, jos keskustelun tuloksena euroedustaja päättää tehdä direktiiviin muutosesityksen, joka heijastelee lobbarin tavoitteita.

Päivälliset tai aamiaiset saattavat olla osa tätä prosessia, ja on totta että olen peräti kaksi kertaa ollut esimerkiksi kemikaaliasetus REACHiin liittyen syömässä. Päivälliskutsuilla käytetään hyväksi sitä yksinkertaista faktaa, että kiireiset mepit ovat fyysisiä olentoja ja joutuvat jossain välissä syömään. Siihen on lobbarien kätevä ajoittaa info. Olen varma, että jos WC:ssä käynti olisi julkisempaa touhua, lobbarit tulisivat sinnekin.

thumb___pic000833

Tai se voi näyttää tältä. Jokin näyttely, en enää jaksa muistaa mikä, avattiin parlamentin keskeisissä aulatiloissa.

thumb___pic000834

Näitä avajaistapahtumia ja tarjoiluja on viikottain. Leipä on kätevä, mutta valitettavasti poikkeuksetta vaalea. Glykeemistä indeksiään vartioiva saa tällaiset unohtaa.

Lobbauksella ei, toisin kuin Suomessa, ole kuitenkaan kielteinen maine. EU:ssa kaikki tahot lobbaavat, ja sitä ilmiötä arvostetaan suuresti, koska lobbaus korvaa kansallisten parlamenttien kuten meidänkin eduskunnan asiantuntijakuulemiskäytännön.

Syy on yksinkertainen: jos vaikkapa brittiasiantuntija saisi puheenvuoron valiokunnassa, 24 muun maan edustajat kysyisivät, miksi heidän ylitseen kävellään. Siksi asiantuntijakuulemiset on ulkoistettu valiokuntien ulkopuolelle erilaisiin tapahtumiin.

Esimerkiksi ympäristöjärjestöt lobbaavat meillä näkyvästi erilaisten teollisuutta edustavien tahojen tai ammattijärjestöjen rinnalla. Ympäristöjärjestötkin näkyvät ja kuuluvat, ne masinoivat kansalaisia nettikampanjoihin, ne vaikuttavat voimakkaasti lopputulokseen sekä komissiossa että parlamentissa. Jos REACH-asetusta ajatellaan, näyttävimmät esitteet olen saanut Greenpeacelta, ja kalleimman REACH-kampanjan on tainnut vetää WWF. Monilla niistä on myös runsaasti varoja, joiden avulla joku meppi jopa saa lisätyövoimaa toimistoonsa.

Enkä moiti, päinvastoin olen järjestöjen vaikutusvallasta usein kiitollinen. Mutta turhaa on vaalia maailmankuvaa, jossa yhden suunnan lobbaus on puhdasta ja pyyteetöntä, ja elinkeinoelämän lobbaus likaista puuhaa.

Kansalaisjärjestötkin taistelevat toimeentulosta ja vaikutusvallasta. Mitään pahaa siinä ei ole, on vain naiivia unohtaa se. Niiden ongelmana lienee, että rahankeräyskampanjoissa ne joutuvat yksinkertaistamaan asioita – mutta yksinkertaistettu agenda ei ympäristöpolitiikassa toimi aina ympäristön parhaaksi. Hyvä poliitikko pyrkii tasapuolisesti ja kriittisesti kuuntelemaan kaikkia tahoja. Uskon, että vain näin varmistetaan oikeudenmukainen lopputulos.

Muuten, kaikki näillä illallisilla käyvät, myös ilmiötä kritisoineet vihreät. Lahjonnaksi ei EU:ssa katsota sitä, minkä ihminen voi vatsassaan mukanaan viedä. Siispä, suu kuumana mutta pää kylmänä.

thumb___pic000835

Energiafoorumin illallisen tarjosi tällä viikolla Areva, jonka edustaja piti perusteellisen mutta ylipitkän esityksen.

thumb___pic000836

Tarjoilu voi siis näyttää myös tältä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *