Tyypillinen Strasin päivä

3.7.2006

thumb___pic000751

Strasbourgin täysistuntoviikkoa leimaa aina tiukka aikataulu, johon ei paljon joustovaraa mahdu. Ajattelin että on paikallaan laittaa pieni näyte ohjelmasta. Tällainenkin voi olla tyypillinen mepin päivä, sillä mitä tahansa voi tapahtua.

8.30 alkoi Kokoomuksen pressiaamiainen toimittajille. Kerroimme tulevan viikon ohjelmasta ja ennakoimme viikonloppuna alkanutta Suomen puolivuotisjaksoa Unionin johdossa.

Kerroin, että olen hyvin huolestunut Itämeren huonosta näkyvyydestä teemoissa; toivon että kyseessä on vain jokin kommunikaatiovirhe, ja asia korjaantuu. Itämeren pelastamisesta voitaisiin tehdä helpoin myyntipuhein koko Unionin korkea prioriteetti; nyt Unioni tarvitsee näyttöä siitä, että yhteistyöllä saadaan enemmän aikaan kuin yksin. Itämeren avulla se voitaisiin todistaa. Meri on huonossa kunnossa, mutta toivoa on, koska rannikkovaltiot ovat tulleet EU-lainsäädännön piiriin. Meridirektiivi on käsittelyssä paraikaa. Siksi Suomen pitäisi käyttää tämä historiallinen tilaisuus hyväkseen.

Näin Hesarissa kirjeitse kärhämöineen Aittokoskenkin, mutta aikataulu ei sallinut meille muuta kuin pari hyväntahtoista virnistelyä.

9.30 menin pressiaamiaiselta EPP:n sisäiseen ympäristövaliokunnan kokoukseen. Puhuin jätestrategian yksityiskohdista, siitä mikä uudelleenkäyötön ja normaalin elinkaaren ero. Myös jäte ja sivutuote on määriteltävä lainsäädännössämme tarkkaan.

11.00 suoraan toiseen kokoukseen. Nyt alkoi paikkatietojärjestelmää koskevan direktiivin ensimmäinen perustava sovittelukokous. Tässä vaiheessa tajusin ottaa päivän ensimmäisen kuvan.

thumb___pic000749

Inspiren sovittelua johtavat raportööri Brepoels ja parlamentin varapuhemies Vidal-Quadras

Sovittelu on prosessi, jossa yksittäisen mepin valta on suurimmillaan. Se on myös valtavan kiinnostava tapahtuma, joka voi huipentua monen tunnin väsytystaisteluun toisen osapuolen, neuvoston kanssa. Se muistuttaa joskus suomalaista budjettiriihtä tai lakkojen sovittelua. Tästä linkistä voit lukea miten virallinen EU-jargon määrittelee sovittelun. Nyt sovittelussa mukana oleminen on erityisen kiinnostavaa, kun Suomi käyttää neuvoston ääntä.

Kello 12 alkoivat äänestykset. Oma raporttini Århusin sopimuksesta sai hyväksynnän. Se oli nimenomaan viimeinen käsittely; parlamentti hyväksyi sen sovittelutuloksen, jonka neuvottelin toukokuun alussa.

thumb___pic000752

Menihän se läpi.

Lounasseurani kello 13.15 oli sangen ihanaa. Tapasin Pariisin arkkipiispa Gabrielin, joka on Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin koko Länsi-Euroopan eksarkaatin arkkipiispa, sekä hänen kansliassaan työskentelevän suomalaisen Juha Erolan. Arkkipiispa pitäisi saada mukaan ekumeeniseen dialogiin, jota syksyisin käymme EPP-ryhmän ja eri kirkkojen kesken.

thumb___pic000753

Kokoomusdelegaation kokous alkoi kahdelta, ja vietimme nelisin tunnin ER, Alex, Piitu sekä Ville. Kävimme läpi syksyn päätöksiä ja mietimme tärkeysjärjestyksiä. Kiittelimme taas kerran avointa henkeä, jossa asiat luistavat. Taidamme olla sopuisin delegaatio, ehkä jopa sopuisampi kuin yhden hengen delegaatiot. Tai no; Lax on niin leppoisa ja itsessään viihtyvä kollega, että tuskin saa pahoja kärhämiä aikaan kokoustaessaan Henrikin kanssa.

Kolmen jälkeen toimistooni tuli turkulaisen kulttuurilehden toimittaja ja teimme varttitunnin haastattelun. Kirjoitin sen jälkeen hetken maileja, kohta lähden juoksulenkille.

thumb___pic000756

Lenkille menossa. En voine käyttää tällä viikolla hameita, koska viikonlopun painting (ikkunanpuitteet) jätti jälkensä ja kynsilakanpoistoaine unohtui kotiin.

Päivä jatkuu komission kyselytunnilla, sitten on 18.30 Vattenfallin kutsutilaisuus, jossa se esittelee oman ideansa päästökaupasta. Kello 20 Matti Vanhasen isännöimä cocktail-tilaisuus, sitten palaan parlamenttiin juhlistaman kollegamme Terry Wynnin läksiäisiä. Tämä vaikutusvaltainen Labour-meppi päätti, että nyt riittää ja alkaa vapaat eläkepäivät.

thumb___pic000758

Vattenfallin edustajat esittelivät omaa ideaansa ilmastosopimukseksi. Olennaisinta ja parasta siinä on pitkäjänteisyys. Kuvassa oikealla kollegani Anneli Jäätteenmäki.

thumb___pic000759

Matti Vanhanen järjesti meille vastaanoton hotelli Hiltonissa

thumb___pic000767

Voita molemmin puolin leipää: Korhola, Vanhanen, Kauppi

thumb___pic000761

Ihanat miehet seinällä ja upea nainen. Jäätteenmäki, Stubb, Takkula, Itälä.

thumb___pic000763

Mepeistä kuvassa näkyvät Lax, Hassi, Virrankoski ja puolikas Väyrystä sekä hänen koko takkinsa

thumb___pic000764

Ja loppuilta kuluikin Terry Wynnin läksiäisissä. Tanssivalle Terrylle tahtia taputtaa kuvassa oikealla parlamentin puhemies Josep Borrell.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *