Ministeriviikko alkoi uneliaasti

9.7.2006

Tässä tarinassa kerrotan ministereistä, unen lahjoista ja vodkasta.

thumb___pic000778

Filatov (neljäs oikealla) ja Haatainen (toinen oikealla) pärjäsivät hyvin, eikä ole heidän vikansa että eräs kollegani järjesti luontoääniä kokoukseen.

Tänään alkoivat ministerien valiokuntakierrokset, ja niitä riittää. Peräti neljätoista suomalaisministeriä esittäytyy tällä viikolla parlamentille valiokuntien kuulemisissa. Kuntaministeri Hannes Mannisen tapasin suurlähettiläs Eikka Kososen residenssissä lounaan merkeissä, ja ministereitä Filatov ja Haatainen kävin kuulemassa työllisyys- ja sosiaalivaliokunnassa, vaikken sen jäsen olekaan.

Kokouksen alku viivästyi 15 minuuttia, sillä suomen kielen tulkkeja ei löytynyt. Valiokunnan suomalaisedustus rakentuu Lasse Lehtisen varajäsenyyden varaan, joten tulkit eivät ole automaattisesti aina paikalla. Lasse puolestaan oli puolustamassa vodkaa sisämarkkinavaliokunnassa. (Me suomalaiset haluaisimme pitää vodkan tuotteena, joka tehdään perunasta tai viljasta ja katsomme tässä suhteessa karsaasti marjapohjaisiin virityksiin. Kutsuttakoon niitä vaikka grappaksi mutta ei vodkaksi.)

Ministerit esittelivät alkuun Suomen pj-kauden tavoitteita ja viittasivat molemmat viime viikolla pidettyyn epäviralliseen työllisyys-, sosiaali- ja terveysministereiden kokoukseen. Filatovin puheessa korostuivat sosiaalisen Euroopan turvaaminen, ikääntymiskehitykseen reagoiminen ja rakennemuutosolosuhteiden ongelmat. Tuottavuuden nostamisen merkitystä ei voi ohittaa unohtamatta sosiaalisesti kestävää kehitystä, linjasi Filatov. Puheenjohtajuuskauden teemoina oli myös jo Itävallan aloittama flexicurity, vaikeasti työllistyvien saaminen työmarkkinoille sekä maahanmuuton ja työvoimapolitiikan väliset suhteet.

thumb___pic000779

Filatovia kuunnellessa panin merkille vierustoverini, jota alkoi nuokuttaa. Siinä ei vielä ole mitään kummallista, luomet vain painavat välillä paljon.

Haatainen peräänkuulutti vahvaa sosiaalista näkemystä EU-päätöksentekijöille. Euroopan sosiaalista mallia on uudistettava niin, että kansalaisten kykyä sopeutua muutokseen parannetaan ja samalla EU:n kilpailukyky vahvistuu. Lainsäädäntöhankkeista hän nosti esiin sosiaaliturvan koordinaatioasetuksen, eläkkeet, lisäeläkkeiden siirrettävyyden sekä työsuojelulainsäädännön yksinkertaistamisen.

thumb___pic000780

Mutta uni vain jatkui, ja aloin huolestua. Romanialainen tarkkailijameppi katsoi kai hänkin futista yöllä

Yhteensä 12 parlamentin jäsentä ehti tenttaamaan ministereitä, ja käytännössä kaikki ilmaisivat tyytyväisyytensä Suomen ohjelmaan.

Mieleenpainuvin kannanotto tuli kuitenkin vierestäni. Minä jos kuka sympatiseeraan kokouksissa nukahtelijoita, mutta tämä ei ollut tavanomaista silmän luppaamista. Kyseessä olivat seitsenvuotisen meppiaikani näyttävimmät zetorit. Romanialainen tarkkailijajäsen nuokkui ensin aikansa ja lopulta hän alkoi äänekkäästi kuorsata – kollegoita hymyilytti mutta kukaan meistä ei kehdannut tyrkätä häntä kylkeen. Korisevaa kollegaa ihmetellessä meni ainakin parikymmentä minuuttia – ja alkoi itseänikin torkuttaa.
Eikä ihme. Viime yönä valvotti ensin futis, sitten helle. Lensin aamukoneella Brysseliin, ja viiden jälkeen herääminen on työlästä jopa kesällä.

thumb___pic000781

Nyt jo sali raikui. Krooh. Pyyh.

Ilta jatkui vodkaa koskevalla tietoiskulla, jossa kerrottiin miksi vodkan brändiä pitäisi varjella. Minä, Myller ja Laxin avustaja kuuntelimme Mikki Hiiri -kahvilassa lobbareita ja valmistauduimme syksyn vodkadebattiin.

Päivälliselle menin ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Florenzin kanssa. Pohdimme energiapolitiikkaa ja jätteen määritelmää samalla kun söimme lautaselliset pastaa. Syksyn kuumia teemoja on jätedirektiivi, ja sen määrittely on aivan keskeinen asia.

Eräs yhteinen kollegamme ympäristövaliokunnasta löysi vuosittaisessa rutiinitarkastuksessa rintasyövän ja on nyt vakavasti sairaana. Florenz muistuttaakin nyt painokkaasti meitä kaikkia naisia, että kävisimme kuvauksessa varmuuden vuoksi. Olen ehkä liikaa luottanut siihen, etten lapsia synnyttäneenä ja imettäneenä enkä muidenkaan elintapojen vuoksi kuulu riskiryhmään – mutta hyvä että muistutus tuli. Lupasin että kun syksyllä näemme, kuvaukseen on menty.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *