Maiskuttelua

18.6.2006

thumb___pic000718

Esko Kuusisto puhuu kehitysmaiden vesiongelmista

Viikonloppu oli poikkeuksellisesti työntäyteinen, sillä ACP-maiden (suomeksi AKT-maiden eli Afrikan, Karibian ja Tyynen meren valtioiden) ja EU:n yhteiskokous alkoi lauantaina. Oma raporttini kehitysmaiden vesiongelmista oli käsittelyssä lauantai-iltana. Asiantuntijaksi paikalle olin kutsunut tohtori Esko Kuusiston Suomen Ympäristökeskuksesta. Kuusiston esitelmä oli loistava, sain siitä kiitosta pitkin kokousta.

Vesi on nykyajan maailmassa yhä poliittisempi seikka; puhtaan veden puute tulee vielä näyttelemään keskeistä roolia, energian lailla. Kirjoitan asiasta myöhemmin lisää heinäkuun kuukauden teemassa.

Kokous pidettiin Wienissä, koska meneillään ovat vielä viimeiset hetken Itävallan puheenjohtajuuskaudesta. Suomen kaudelle kokous ei valitettavasti osu, sillä joka toista tapaamistamme isännöivät ACP-maat. Syksyllä vuorossa on Suomen sijasta Barbados. Taitavat useimmat kuitenkin pitää järjestelmää tarkoituksenmukaisena. Miksi marraskuiseen adventtisohjoon tarvitsisikaan tutustua. Toista olisi yötön yö.

Tällaisiin kokouksiin liittyy aina merkittäviä arvovieraita; siksi parlamentin protokollaosastonkin väki on paikalla. Hyvä ystäväni on töissä tällä osastolla. Hänen työhönsä kuuluu ottaa vastaan parlamentin arvovieraat, pääministerit ja presidentit. Tulin eilisiltana kysyneeksi, mitä hän on ammatissaan oppinut; millaisia merkkihenkilöt ja suuret johtajat ovat?

Hänellä oli kaksi huomiota. Ensinnäkin tärkein huomio oli se, etteivät he ole muita kummempia. Kaikki ihmiset ovat jollain lailla ressukoita. Toisekseen hän oli pannut merkille, että taustalla on suuri merkitys. Mitä ”alempaa” poliitikko on asemiinsa päässyt, sen arrogantimpi hän valtaan ja asemiin päästyään on. Pikkuvirkamiehiä kohdellaan helposti kuin ilmaa, eikä käytöstapoja ole nimeksikään. Nopea sosiaalinen nousu on siis vaarallista, se tekee monet tavattoman pöyhkeäksi. Mutta jos poliitikko on saanut jo kasvatuksessa hyvät käytöstavat, elämässä yllättäen kasaantunut valta ei turmele häntä.

Tavoista ystäväni jaksoikin puhua. Hienonkin tyypin turmelee niiden puute; se mitä ihminen tekee katseellaan ja ilmeellään, mutta myös haarukallaan.

Haarukasta puheen ollen, ystäväni on eronnut sinkku. Ja aika nirso sellainen. Hän kyllä kaipaisi naista elämäänsä sitä jälleen sulostuttamaan, mutta tarkkana pitää olla. Kokemuksista viisastuneena hän kutsuu viehättävältä vaikuttavan naisen syömään heti tuttavuuden alussa. Jos nainen ei hallitse kauniita pöytätapoja, anti olla, ja mieluiten heti. Maiskuttaminen, ruoka suussa puhuminen ja kyynärpäillä sohiminen on paras sulkea pois heti suhteen alussa, koska jossakin vaiheessa huonot tavat ärsyttäisivät ihan suunnattomasti. Sellainen tilanne ei olisi oikein kumpaakaan osapuolta, ei maiskuttajaa eikä tapakasvatettua kohtaan.

Ymmärsin oikein hyvin.

thumb___pic000719

Tänään olivat yhteiskokouksen juhlalliset avajaiset. Kuvassa mm. Parlamentin puhemies Joseph Borrell (toinen vasemmalta) sekä hänen vieressään oikealla Itävallan presidentti Heinz Fischer.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *