Emmekö me voi itse pelastaa oopperaamme?

25.4.2006

Kansallisoopperan talousvaikeudet ja tieto ammattitaitoisen henkilökunnan pakkolomautuksista pysähdyttävät.

Eräs iltapäivälehti ehti jo laskea, miten paljon edullisemmaksi tulisi lakkauttaa ooppera ja lähettää suomalaiset verovaroin katselemaan Estonia-teatterin esityksiä. Ajatuskin on mieletön, ja oopperan arvon hinnoittelu tällä tavoin mautonta. Näinkö vähän me arvostamme suomalaista musiikki- ja balettiosaamista, sitä jota muu maailma kehuu sensaatiomaiseksi tullessaan pienestä pohjoisesta maasta?

Oopperan tuloista suuri osa, noin kolme neljäsosaa, rahoitetaan veikkausvoittovaroista. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen vastaavat noin 8 % osuudesta. Julkista tukea voikin pitää vähintään riittävänä ja se on mahdollistanut omien kansainvälisesti menestyneiden artistiemme esiintymisen kotiyleisölle. Oman oopperan arvo on tiedostettu ja samalla tuetaan myös uusien kykyjen, muusikoiden ja tanssijoiden, kehittymistä.

Nyt onkin aika kysyä kansalaisten omaa panosta. Me voimme itse pelastaa oman oopperamme. Me voimme ottaa itse selvän siitä, miksi tätä taidemuotoa kannattaa yhä vaalia kansallisena aarteenamme ja ylpeytenämme.

Oma ooppera ei ole vain kulttuurielämysten tarjoaja vaan myös merkittävä taidekasvattaja. Esimerkiksi balettikoulu on toiminut oopperan yhteydessä sen perustamisesta saakka. Tämän perinteen korkeasta tasosta kertovat mm. lukuisat kansainvälisesti menestyneet kapellimestarit, solistit ja tanssitaiteilijat.

Kansallisoopperassa kävi viime vuonna 246 929 katsojaa – ooppera on turhan harvojen huvia. Edullisimmillaan oopperaliput ovat esityksestä riippuen vain 14-18 euroa. Summalla saa koko tarinan: musiikin, näyttelemisen, kirjallisuuden, tanssin ja lavasteet. Se on suomalaista ammattiosaamista parhaimmillaan, jonka äärellä voi yllättyä ja liikuttua.

Juuriltaan ooppera on kansantaidetta. Kansallisoopperamme tukemiseen paras keino on madaltaa oopperaan astumisen kynnystä; ooppera ei ole eikä saa olla pelkkä eliitin harrastus. Haluaisin haastaa jokaisen suomalaisen, joka ei vielä ole käynyt oopperassa, tekemään sen. Ja kaikki muut haluaisin haastaa käymään oopperassa edes kerran vuodessa. Kerään kotisivuillani www.korhola.com listaa, johon voivat ilmoittautua oopperatalkoisiin osallistujat.

Oopperalle kannattaa antaa sen ansaitsema mahdollisuus. Kokeile edes kerran. Vaarana tosin on, että siihen jää koukkuun.

Eija-Riitta Korhola

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *