Komissio vastasi Korholan kahteen kysymykseen koskien uskonnonvapautta Sri Lankassa

12.3.2006

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0309/06
esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Uskonnonvapaus Sri Lankassa

Joulupäivänä noin 30 hengen rosvojoukko hyökkäsi King's Revival Church kirkon seurakuntalaisten kimppuun Alawwassa Kurunegalan piirikunnassa Sri Lankan läntisessä keskiosassa.

Hyökkäyksen aikana rosvojoukko yritti estää seurakunnan jäseniä osallistumasta jumalanpalvelukseen ja uhkaili pappia. Joidenkin tietojen mukaan monet pakenivat peloissaan paikalta, ja kirkolle matkaansa jatkaneet ihmiset pahoinpideltiin. Tapahtumasta ilmoitettiin paikalliselle poliisille kahdesti, 25. joulukuuta ja 28. joulukuuta, mutta asiaa alettiin selvittää vasta 29. joulukuuta, jolloin poliisit lopulta pidättivät joitakin ihmisiä kuulustelua varten.

Onko komissio ottanut yhteyttä Sri Lankan viranomaisiin edellä mainitun tapauksen johdosta, jossa loukattiin uskonnonvapautta? Mihin käytännön toimiin komissio aikoo ryhtyä sen varmistamiseksi, että yhä yltyvä väkivalta Sri Lankan kristittyjä kohtaan loppuu?

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0308/06
esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Joseph Pararajasinghamin tapaus

Mihin toimiin komissio on ryhtynyt tamilivaikuttajan ja tamilien kansallisen liiton kansanedustajan Joseph Pararajasinghamin murhan johdosta? Pararajasingham ammuttiin kuoliaaksi hänen osallistuessaan jouluaattoyön jumalanpalvelukseen pyhän Annan katolisessa tuomiokirkossa Batticaloassa.

Aikooko komissio kehottaa ja auttaa Sri Lankan viranomaisia tutkimaan Joseph Pararajasinghamin murhaa ja varmistamaan, että siitä vastuussa olevat henkilöt joutuvat oikeuden eteen?

E-0308/06FI
E-0309/06FI
Benita Ferrero-Waldnerin
komission puolesta antama vastaus
(10.3.2006)

Vastauksena arvoisan parlamentin jäsenen kysymyksiin komissio toteaa olevansa useiden parlamentin jäsenten tavoin huolissaan uskonnonvapaudesta Sri Lankalla.

Joseph Pararajasinghamin murhan johdosta ei ole vielä tehty pidätyksiä, vaikka hallitus onkin ilmoittanut, että se on käynnistänyt asiasta tutkimuksen. EY ja muut osapuolet ovat tuominneet murhan.

EY:n lähetystö seurasi tarkkaan tilannetta, sen jälkeen kun Kurunegalan alueella hyökättiin 25. joulukuuta 2005 King’s Revival Church -seurakunnan jäseniä vastaan, ja arvioi, onko olemassa riski välikohtauksen paisumisesta. Hyökkäys jäi kuitenkin yksittäiseksi teoksi.

Mitä tulee yleisesti uskonnonvapauteen Sri Lankalla, komission saamien viimeisimpien tietojen mukaan aiemmat säädösehdotukset eivät ole edenneet millään lailla. Sri Lankan korkein oikeus julisti JHU-puolueen (Jathika Hela Urumaya) käsiteltäväksi ottaman pakkokeinoin tapahtuvan uskonnosta toiseen käännyttämisen kieltävän lakiehdotuksen (Prohibition of Forcible Conversions of Religions Bill) perustuslain vastaiseksi 23. elokuuta 2004. Hallituksen laatima laki uskonnonvapauden turvaamisesta (Act of safeguarding religious freedom) on edelleen virallisesti valmisteilla, mutta mitään määräaikaa ei ole asetettu sen saattamiselle valmiiksi ja toimittamiseksi mahdollisesti parlamentin käsiteltäväksi.

Presidentti Mahinda Rajapakse viittasi uskonnonvapauteen virkaanastujaispuheessaan seuraavasti: ”Kaikkien uskontojen kannattajat voivat virkakaudellani vapaasti säilyttää uskonnolliset vakaumuksensa ja harjoittaa uskontoaan buddhalaisten ja hindujen temppeleissä, kristittyjen kirkoissa ja muslimien moskeijoissa. Valtio ei puutu uskonasioihin, sillä valtiolla on muutenkin tarpeeksi tekemistä.”

Komissio aikoo edelleen seurata tiiviisti tätä uskonnonvapauteen ja uskonnollisten vähemmistöjen suojeluun liittyvää kysymystä Sri Lankan viranomaisten kanssa. Tavoitteena on varmistaa, että Sri Lanka noudattaa ihmisoikeuksien yleismaailmallisesta julistuksesta, kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevasta kansainvälisestä yleissopimuksesta sekä muista sellaisista ihmisoikeusasiakirjoista johtuvia velvollisuuksia, joissa Sri Lanka on sopimuspuolena.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *