Muualla bioenergia tulevaisuuden veturina Tarja Cronbergin mielipidekirjoitus Kauppalehdessä

20.2.2006

Tiistai 21.2.2006, Kauppalehti, Mielipide, sivu 13

Suomen hallitus esittää noin viiden miljoonan euron bioenergian pilottihanketta EU:n ensi vuoden budjettiin. Hallituksen mukaan EU:n pitäisi kiinnittää energia-asioihin erityistä huomiota öljyn kalleuden ja ilmastomuutoksen takia. Pilotti koskisi bioenergian ja biopolttoaineiden sovellutusten kehittämistä. Hallituksen mielestä unionin tulee reagoida nopeasti uusiin tarpeisiin.

Jos hallitus välttämättä haluaa piiloutua EU:n suojiin, voisi kansalaisena toivoa vähemmän noloa, vähemmän naiivia toimintatapaa. Vai pitäisikö olla huolissaan siitä, kuinka tietämätön Suomen hallitus on EU:n energiapolitiikasta?

Unioni on jo vuosia tukenut uusiutuvan energian kehittämistä ja muualla käytännön sovellukset ovat täydessä vauhdissa. Ranskaan on rakennettu unionin tuella laajoja tuulivoimapuistoja, meillä tuulivoimatuotanto on mitätöntä. Saksassa rypsipohjaisen biodieselin vuosituotanto on yli miljoona tonnia, Itävallassa reilut satatuhatta tonnia, Suomessa kymmeniä tonneja.

Ruotsissa valtio tukee pellettilämmitykseen vaihtavia kotitalouksia 5 000 eurolla, meillä pellettituki on jäänyt puheeksi. Tanska on arvioinut, että jos 16 prosenttia pelloista tuottaisi energiakasveja, pystyttäisiin maan bensiinin kulutus korvaamaan etanolilla.

Tanskan tutkimuslaitokset ovatkin uusimassa tuulimyllykokemustaan, aikomus on valloittaa maailma bioenergialla. Tätä varten perustettu koelaitos kehittää uutta tekniikkaa eläinlannan ja biomassan jalostukseen. Osakkaina ovat maan suurin sähköyhtiö, maatalouden neuvontajärjestöt, tekniset yliopistot sekä konsernit Grundfos ja Samson.

EU:lla on myös omat tavoitteet bioenergialle, ja juuri Suomi on saanut muistutuksen niiden alittamisesta. Hallituksen esitys ei ole käsittämätön ainoastaan siksi, että monet EU- maat ovat jo pitkällä uusiutuvan energian käytännön sovellutuksissa ja että unioni on jo aikoja sitten reagoinut näihin uusiin tarpeisiin.

Myös ehdotettu summa eli viisi miljoonaa euroa, on absurdi. Sitä tuskin jaettaisiin yhdelle maalle, eri maiden hankkeisiin summa olisi riittämätön. Suomessa Tekesillä on vuosittain noin kaksi miljardia euroa tekniikan kehittämiseen. Siitä vain noin 60 miljoonaa on suunnattu bioenergiaan. Jo sillä summalla saataisiin useampi pilotti käyntiin.

Käsitykseni onkin, että Suomen hallitus on ehdottanut EU:lle pilottihanketta vain vetäytyäkseen EU:n selän taakse. Kun bioenergiatekoja vaaditaan, voi hallitus viitata "EU:n tulevaan bioenergiaprojektiin, joka on joko harkinnassa tai jonka tuloksia odotetaan". Näin ei itse tarvitse tehdä mitään ja kuudennen ydinvoimalan päätös syntyy kuin itsestään.

Tarja Cronberg
kansanedustaja, Vihreän liiton puheenjohtaja

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *