Azerbaidzanin suorittama armenialaisen kulttuuriperinnön tuhoaminen

15.2.2006

Arvoisa puhemies,

Joudumme tänään tuomitsemaan Azerbaidzanin jatkuvan välinpitämättömyyden UNESCO:n maailman perinnön suojelusopimusta kohtaan. Myös maan sitoumukset Euroopan Neuvoston jäsenenä joutuvat Djulfan hautausmaan tuhojen vuoksi erikoiseen valoon.

Yhä 12 vuotta Azerbaidzanin ja Armenian välisen varsinaisen konfliktin päättymisen jälkeen armenialaisen vähemmistön asema Azerbaidzanissa etenkin kulttuuriperinnön kunnioittamisen suhteen on erittäin epävakaa. Djulfan hautausmaan tuhoamista voidaan verrata esimerkiksi siihen, kun Taleban tuhosi Afganistanissa Buddhien patsaat. Kyse on menneisyyden ja ihmiskunnan historian kunnioittamisesta.

Mihin tapahtumien tuomitseminen voi johtaa? Meille jää toive siitä, että Djulfan hautausmaan tuhoja päästään tarkastamaan puolueettoman tahon toimesta ja että jäljellejääneet hautakivet pystytään kunnostamaan. Toive elää myös sen suhteen, että protestointi auttaa ehkäisemään tulevat kulttuuriperinnön tuhoamiset. Djulfan hautausmaan hävittäminen on rikkomus ihmiskunnan perintöä vastaan ja sellaisena se on tuomittava. Ainutkertaisten kristillisten muistomerkkien tuhoaminen on korvaamaton menetys koko ihmiskunnalle.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *