Zimbabwen tilanne

6.7.2005

Arvoisa puhemies,

olemme tässä salissa puhuneet Zimbabwesta jo useaan otteeseen ja siitä on sanottu jo kaikki mahdollinen. En nyt aio toistaa sitä, minkä päätöslauselmamme sanoo. Haluan vain todeta, että demokratia on vaativa prosessi, joka edellyttää vaivannäköä. Se ei ole itsestäänselvyys sielläkään missä sen nimiin vannotaan. Ehkäpä tarvitsisimme kokonaan uuden ammattikunnan, demokratiainsinöörien joukon tutkimaan yhteiskunnan rakenteiden heikkoja kohtia ja suorittamaan puolueetonta demokratian laadunvalvontaa.

Presidentti Mugaben, entisen itsenäisyystaistelijan ja kansallissankarin taantuminen omaa valtaansa vartioivaksi diktaattoriksi ja rikolliseksi pitää analysoida.Kun olimme muutama vuosi sitten vaalitarkkailijoina Zimbabwessa, saatoimme vain hämmästellä Mugabea, joka julkesi vaalien aikana julistaa, että olkoonpa tulos mikä tahansa, hallitus pysyy. Miten tuollainen röyhkeys syntyy?

Entinen Afrikan hedelmällinen mallimaa on nyt kaaostilassa, jäljellä on taloutensa rakenteet kadottanut ja yhä kurjistuva ryysyranta. Mikä oli tuo hidas liukuminen demokratiasta diktatuuriin?

Yksi avainsana on yhteiskuntasopimusten edellyttämä laillinen järjestys. Yllyttäessään ihmisiä laittomiin maanvaltauksiin – sen sijaan että olisi toteuttanut hallitun maareformin – Mugabe hävitti maasta lainkuuliaisuuden ja sitä myöten tuhosi yhteiskunnan toimivan ytimen.

Ja jatkoa on seurannut. Nyt Mugabe käyttää nälkää ja kurjuutta aseena omaa kansaansa vastaan, sekä ruokkii nationalismia ja syyttää kolonialismia peittääkseen omat rikoksensa. Lisäksi opposition toimintamahdollisuudet nujertamalla hän tuhoaa demokraattisen yhnteiskunnan perustaa.

Demokratian toimiminen edellyttää vallanpitäjiltä, että he tajuavat oman vaarallisuutensa. Mahdollisuus tulla vallan turmelemaksi on sisäsyntyistä. Filosofi-teologi Niebuhr löysi syyn ihmisolennon kaksinapaisuudesta: kykymme hyvään tekee demokratian mahdolliseksi ja taipumuksemme pahaan tekee sen välttämättömäksi. Vain aito demokratia takaa, että vallan turmelemien tilalle saadaan uusia kasvoja. Presidentti Mugabe, kansasi tähden, sinun on aika mennä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *