KORHOLA EHDOTTAA WTO-TASON SANKTIOITA KIOTON ULKOPUOLISILLE MAILLE

9.5.2005

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi viime viikolla Eija-Riitta KORHOLAn (kok) muutosesityksen Bonnin ilmastokokousta koskevaan päätöslauselmaan, josta äänestetään huomenna täysistunnossa. Korhola ehdottaa, että hallitusten asiantuntijat tutkisivat WTO-tason kauppasanktioiden mahdollisuutta niille maille, jotka jäävät Kioton sopimuksen ulkopuolelle. Korhola myöntää, että hänen muotoilunsa on tiukka. Hän kehottaa kuitenkin ottamaan huomioon, ettei hän suinkaan nyt olla langettamassa kenellekään sanktioita, vaan ehdottaa mahdollisuuden tutkimista vastaisen varalle.

"Ilmastopolitiikka on umpikujassa, joka on ratkaistava pian", Korhola varoittaa. "Siksi tarvitsemme ilmastopoliittiseen keskusteluun uusia pelinavauksia ja rohkeitakin siirtoja. Eikö siis pitäisi ottaa askel, joka tekee vapaamatkustajuudesta mahdotonta tai ainakin epämukavaa? Näin meille toivottavasti hahmottuvat myös Kioton sopimuksen heikkoudet, joista voimme ottaa opiksi, jotta meillä olisi vuonna 2012 jo paljon tehokkaammat aseet ilmastomuutoksen torjuntaan", Korhola ehdottaa.

Korholan mielestä Kioto on umpikujassa, koska globaali rintama puuttuu – osin siksi, ettei kehitysmaille ole rajoja ja osin siksi, että Kioton ulkopuolella on suurpäästäjiä. "Tämä tekee Kiotosta tehottoman aiheuttaen kilpailun vääristymistä ja hiilivuotoa. Vaikka EU tekisi kaikkensa, arvioiden mukaan tulevina vuosikymmeninä 25 EU-maan osuus kaikista päästöistä putoaa alle 10 prosenttiin, samalla kun kehitysmaat kasvattavat osuutensa yli puoleen. Jollei rintamaa saada laajemmaksi, EU:n ponnisteluilla ei ole merkitystä", Korhola toteaa.

"Kuitenkaan edes itse EU ei ole suojassa WTO-ehdotukseltani, mikäli se ei onnistu täyttämään velvoitteitaan. EU:n poliittiset päätökset ja retoriikka ovat kyllä kunnossa, mutta käytännön kehitys on muodostumassa ongelmaksi. EU:n päästövähennyskehitys on pysähtynyt sen jälkeen kun helpoimmat vähennystoimet on tehty. Yhdeksän viidestätoista vanhasta jäsenmaasta on ylittänyt oman Kioto-tavoitteensa yli 20 prosentilla. Jollei mitään radikaalia keksitä, on vaarana, että myös me joudumme tunnustamaan tilanteen mahdottomuuden", Korhola varoittaa.

Leipäteksti

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *