KORHOLA: ÅRHUSIN SOPIMUS TÄRKEÄ OSA DEMOKRATIAA

9.5.2005

– Kansalaisoikeuksien väärinkäyttö on kuitenkin estettävä

"Euroopan parlamentti on tehnyt työtä Århusin sopimuksen kanssa vuodesta 2000, jolloin se sai komission version sopimuksen ensimmäisestä pilarista – kansalaisen oikeudesta ympäristöä koskevaan tietoon. Linjamme on ollut koko ajan kunnianhimoinen ja kansalaisen osallistumista puolustava. Lähdemme siitä, ettei mikään saa rajoittaa kansalaisen oikeuksia saada tietoa ja tulla kuulluksi ympäristöasioissa. Se on demokratian toimivuuden kannalta olennaista maailmassa, jossa ympäristökysymyksillä on yhä keskeisempi rooli", sanoi Eija-Riitta KORHOLA (kok) eilisiltana Strasbourgissa.

"Näin Alma Atan kokouksen alla bioturvallisuuden teemaa on käsiteltävä samassa hengessä – kansalaisen oikeuksia kunnioittaen. Parlamentti edellyttää delegaationsa tulevan asianmukaisesti kuulluksi neuvotteluissa, koska sillä on paljon annettavaa", Korhola painotti suullisessa kysymyksessään komissiolle.

Korhola haluaa, että toisessa osapuolikokouksessa tehtävät päätökset edistävät yleissopimuksen täytäntöönpanoa ja kehittämistä, ja että monenvälisten ympäristösopimusten, kuten Kiovan tai Cartagenan, välillä saadaan aikaan synergiavaikutuksia. "Epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevista rekistereistä tehty Kiovan pöytäkirja auttaa osaltaan vähentämään saastumista ja edistämään kestävää kehitystä. Sen Århusiin soveltamisen tarkoituksena on saada viranomaiset ja kansalaiset kantamaan vastuunsa ympäristön suojelemisesta, jotta myös tulevien sukupolvien hyvinvointi voitaisiin varmistaa".

Korholan mukaan Århusin sopimus on tärkeä osa toimivaa demokratiaa. "Siksi poliittinen ryhmäni ei pidä oikeana, että kansalaisoikeuksia käytettäisiin muutoksenhaun osalta väärin, hidastamaan hankkeita tai antamaan toimintakenttä järjestöjen varainkeruukampanjoille. Emme myöskään voi hyväksyä, että poliittisten päättäjien lainsäädäntötyö kompastuisi järjestöjen loputtomiin valituksiin. Valitusoikeudesta ei ole tarkoituksenmukaista tehdä ikiliikkujaa. Väärinkäytökset veisivät pohjaa pois niiltä oikeuksilta, joita lähdimme puolustamaan. Siksi tulemme olemaan tarkkoja siinä, miten yhteisö soveltaa oikeutta muutoksenhakuun", Korhola korosti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *