Korhola ajaa tupakkaa REACH-asetukseen

26.4.2005

MEP Eija-Riitta Korhola on allekirjoittanut yhdessä ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Karl-Heinz Florenzin ja muutaman muun EPP-ED-ryhmän edustajan kanssa kemikaaliasetus REACHiin neljä muutosesitystä, joiden tarkoituksena on velvoittaa tupakan valmistajia ja maahantuojia testaamaan ja rekisteröimään tupakkatuotteissa käytetyt kemikaalit. Tupakansavun tiedetään sisältävän yli 4800 ainesosaa, joista yli 70 pidetään syöpää aiheuttavina.

"Koska edes nykyinen voimassaoleva tupakkatuotteita koskeva direktiivi ei sitovasti velvoita valmistajia selvittämään ainesosia, on syytä saada ne REACHin piiriin. Tämä merkitsisi REACH-asetuksessa siirtymistä volyymiperusteisesta lähestymistavasta kohti monien peräänkuuluttamaa riskiperusteista lähestymistapaa. Komission nykyinen esitys velvoittaisi rekisteröintiin aineille, joiden valmistus- tai maahantuontimäärä on yli tonni/valmistaja/vuosi. Poliittinen ryhmämme haluaa määrän ja laadun yhdistelmää, jotta REACH todella palvelisi ihmisten turvallisuutta", Korhola sanoo.

"Odotan, että esityksemme nostattaa ison riidan. Mutta aihe on taistelun arvoinen. Tupakkakuolemien määrä on valtava, esimerkiksi Saksassa lähes 400 ihmistä kuolee päivittäin tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Suomessa tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee 4000-6000 vuodessa, mikä on enemmän kuin niiden ihmisten yhteenlaskettu lukumäärä, jotka kuolevat Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena."

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *