Korhola: Demareilla pitkä sytytys

8.3.2005

Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola (kok.) ihmettelee, että sosialidemokraateilta kesti lähes puoli vuotta keksiä kokoomuslaisten europarlamentaarikkojen ehdottama EU:n Itämeri-strategia.

Kokoomuksen meppinelikko ehdotti jo lokakuussa EU:lle Itämeri-strategiaa, johon sisällytettäisiin kaikki se, mitä pohjoisena ulottuvuutena nykyään tunnetaan. Heidän mielestään ongelma on ollut, että Suomen vuoden 1999 puheenjohtajuuskauden keskeinen innovaatio ei saanut vauhtia alleen. Ohjelma ei ollut tuottanut toivottuja tuloksia, sitä tunnettiin huonosti eikä ollut syytä odottaa, että laajentumisen jälkeen tilanne muuttuisi ainakaan suotuisampaan suuntaan.

Sosialidemokraatit nostivat äläkän asiasta kuluneella viikolla. Heidän mielestään pohjoinen ulottuvuus on koettu kansalliseksi hankkeeksi, joka pysyy puoluepolitiikan ulkopuolella.

Korholan mukaan kokoomuslaisten tarkoitus oli kääriä sinänsä käyttökelpoinen idea uusiin kääreisiin, joissa hyödynnettäisiin vasta tapahtunutta EU:n laajentumista.

– Uusilla jäsenmailla olisi hyvinkin motivaatiota vahvistaa Itämeren ulottuvuutta – siitähän tuli laajentumisen myötä melkein EU:n sisämeri. Ja näin hankkeelle saataisiin lisää poliittista hauista, jos onnistuisimme valjastamaan muun muassa puhtia täynnä olevat puolalaiset Itämeren asialle, pohjoisempiakaan alueita unohtamatta, Korhola sanoi keskiviikkona.

Hänen mukaansa nimivalinta ei ollut sattuma.
– Kyseessä on huutavin paikallinen ympäristöhaasteemme. Toisekseen tarvittiin sana, joka symmetriasyistä kolkuttelisi Välimeri-strategiaan tottuneiden omaatuntoa ja oikeustajua, hän perusteli.

Sattuma ei Korholan mukaan ollut myöskään ajoitus.
– Oli vajaat kaksi vuotta Suomen uuden puheenjohtajakauden alkuun, joten hyvät ideat on korkea aika löytää, vakiinnuttaa ja paketoida myyntikuntoon.

– Kesti melkein puoli vuotta, kunnes demareiden meppikolmikko jyrähti ideallemme. Olemme kuulemma keksimässä ruutia uudelleen. Miten miellyttävää, että demarit antoivat meille näpsäkän metaforan aivan tarjottimella. On siksi suorastaan mahdotonta vastustaa kielen viettelystä: emme keksi ruutia uudelleen, yritämme vain saada sen syttymään, Korhola riimittelee.

(Verkkouutiset 9.3.2005)

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *