Suomi TUPO-lupausten mukaisesti Ranskan uuteen innovaatiorahastoon

15.1.2005

”Suomen tulisi tehdä pikaisesti periaatepäätös liittymisestä mukaan Ranskan tulevaan innovaatiorahastoon”, ehdottaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok). Ranska on jo kutsunut Saksaa liittymään mukaan hankkeeseen. ”Suomen ilmoitus mukaantulosta näin varhaisessa vaiheessa toisi maallemme monia etuja”, Korhola arvioi. ”Se vahvistaisi Suomen ulkoista kuvaa Nokian ja muutaman muun huipputeknologiayrityksen maana, johon sijoittaminen ja sijoittuminen on kannattavaa.”

Korhola viittaa Financial Timesin (5.1.05) uutiseen uudesta innovaatiorahastosta. Ranskan tarkoituksena on varmistaa Ranskan ja Euroopan kilpailukyky ja työllisyys synnyttämällä miljardin euron rahaston, joka on avoin eurooppalaisille yrityksille uusien teollisten innovaatioiden synnyttämiseen. Presidentti Chirac on aiemmin asettanut lasijätti Saint Gobainin hallituksen puheenjohtaja Jean-Louis Beffan tekemään ehdotuksia innovaatioiden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Beffa luovuttaa mietintönsä Chiracille tammikuun lopulla. ”Se olisi luonteva ajankohta ilmoittaa myös Suomen liittymisestä hankkeeseen”, Korhola toteaa. Suomen mukaantulo voisi olla joko suora osallistuminen rahallisella panoksella ranskalaisten rahastoon tai vastaavan kotimaisen rahaston perustaminen ja yhteistyö hankkeiden valinnassa ja rahoittamisessa.

Korhola muistuttaa, että marraskuisen tupo-ratkaisun yhteydessä hallitus antoi lupauksen innovaatiotoimintaa vahvistavista päätöksistä vielä alkuvuoden aikana. ”Hallitus lupasi tehdä tarvittavat toimenpide-ehdotukset kevään 2005 kehyspäätöksen yhteydessä. Ranskan avaama yhteistyömahdollisuus vahvistaisi entuudestaan kotimaisten toimien vaikutuksia. Tätä koskeva periaatepäätös olisi mahdollista tehdä valtioneuvostossa jo tammikuussa”, Korhola arvioi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *