Miksi kakkoskaudelle, Korhola

31.5.2004

Miksi pyrit jatkoon europarlamenttiin?
Olisi ollut epäisänmaallista heittää talikko kädestä. Ahkeraksi osoittautuneen mepin kannattaisi olla kaksi kautta parlamentissa, jotta ensimmäisen kauden opit voisi kunnolla hyödyntää. Tunnen talon ja sen ihmiset, olen luonut laajan kontaktiverkoston ja hallitsen parhaat keinot saada asiani läpi. Äänestäjät päättäkööt lopusta.

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, joita aiot ajaa seuraavalla kaudella?
Minulla on kolme iitä: ilmasto, Itämeri ja ihmisoikeudet.
Kaikki äidit ovat antaneet kohtalolle panttivankeja. Minullakin on kolme rakasta lasta, joille toivoo elämää ja tulevaisuutta. Kannan huolta siitä, saammeko hillittyä ilmastonmuutosta, ja juuri sellaisiin asioihin EU:ta tarvitaankin. Vaikka Kioto kompuroi, ei työtä saa lopettaa. Pitää etsiä parempia keinoja ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi: sellaisia, joihin saadaan myös Venäjä, USA, Kiina ja Intia mukaan.

Itämerestä tuli EU:n sisämeri EU:n laajenemisen myötä. Nyt ajattelen, että laajenemisen ensimmäinen tulikoe on siinä, saako uusi parlamentti jo heti syksyllä tehostettua Itämeren puhdistustoimia. Olen innokas veneilijä, ja sydäntä raastaa veneillä maailman kauneimmassa saaristossa, joka uhkaa muuttua limaiseksi leväpuuroksi. Jos ei laajeneminen muutu käytännön edistysaskeleiksi, hommaltamme putoaa pohja. Olen ympäristövaliokunnan aktiivijäsen, ja tästä tulen räyhäämään varmasti.

Kolmas intohimoni on ihmisoikeustyö. Olen puheenjohtaja kansainvälisessä ihmisoikeusjärjestössä, joka keskittyy uskonnonvapauteen. Se on tärkeä ihmisoikeuksien testi ja paljastin: siinä mitataan sananvapautta ja kokoontumisvapautta. Turkinkin kohdalla tilannetta pitää tarkkaan valvoa.

Oletko tyytyväinen ensimmäiseen kauteesi?
Miten sen sanoisi? Olen nöyrän ylpeä sitä, että olen saanut kunnian edustaa Suomea, ja tehnyt sitä koko sydämestä. Jos on ahkeruustilastoissa kakkonen ja aikaansaannostilastoissa ykkönen, voi olla tyytyväinen. Mepin vaikutusvalta ei jakaannu tasan kaikille, se voi olla paljon enemmän kuin 1/732 –osa. Onneakin on ollut, ja iso ryhmä ja hyvä valiokunta lisäävät mahdollisuuksia.

Miten puolueenvaihto vaikutti työhösi?
Euroopan parlamentissa en loikannut, sillä olen koko ajan ollut samassa ryhmässä eivätkä kollegani edes tiedä minkään muuttuneen. Kotimaassa se näkyy kahdella tavalla. Aina kun kuljen ihmisten ilmoilla, saan spontaaneja onnitteluja siirrostani. Se ilahduttaa paljon. Toisaalta sain otsaani leiman, eikä minusta ole kirjoitettu yhtään lehtijuttua kymmeneen kuukauteen mainitsematta asiaa. Nyt siihen on vain nöyrryttävä, vaikka on todella outoa tulla kuvatuksi vain yhdellä ominaisuudella, kun työssä pyörii monta tärkeämpää asiaa. Mutta tyytyväinen olen: siirrollani sain työrauhan.

Vastaa rehellisesti, turmeliko valta?
Sanoin ystäville heti alussa, että varoittaisivat jos alan vieraantua itsestäni. Vielä he tunnistavat. Parlamentin edellinen puhemies Gil-Robles sanoi minulle kerran, että hän muistuttaa jatkuvasti itselleen olevansa vain tomua, etenkin silloin kun mustissa autoissa viedään valot vilkkuen. Mahtava neuvo.

Eija-Riitta Korholan vaalilehti, 01.06.2004

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *