Itämeren pelastaminen vaatii nopeita erityistoimia

9.5.2004

EU:n laajeneminen teki Itämerestä EU:n sisämeren, ja uuden parlamentin ensimmäisiä haasteita on saada laajeneminen näkymään Itämeren kohentuneena tilana, sanoi Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan jäsen Eija-Riitta Korhola (kok.) maanantaina Helsingissä.

Itämeri, maailman suurin murtovesiallas, kuuluu maailman saastuneimpiin vesistöihin, ja tulevasta kesästä ennustetaan vaikeaa leväkesää. Itämeri tarvitsee nopeita erityistoimia, jos se aiotaan pelastaa.

Itämeren vaikein ympäristöongelma liittyy rehevöitymiseen ja happikatoon. Veden erikoislaatu makean ja suolaisen välimaastossa lisää entisestään sen haavoittuvuutta. Ilmastomuutoksen aiheuttama lämpeneminen yhdessä lisääntyvän ravintokuormituksen kanssa on tuhoisaa ajatellen Itämeren taloutta, kalastusta ja virkistyskäyttöä.

Avomerialueen pelastamiseksi EU:n tulee painostaa ja vaikuttaa Pietarin päästöjen vähentämiseen. Sen sijaan rannikkovyöhykkeellä jokaisen EU-maan tulee sitoutua paikallisten päästöjen voimakkaaseen vähentämiseen. Nyt on aika nähdä Itämeren tila mitä poliittisimpana kysymyksenä, jossa toimenpiteitä ja näyttöä on voitava odottaa.

Itämerta koskeva suojelusopimus antaa suuren joukon hyviä toimintaohjeita, mutta nyt niiden sitovuus on vietävä uudelle asteelle. Laajenemisen täytyy hyödyttää Itämerta nopeasti, Korhola vetosi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *